Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

111 népi táncdal

Paraméterek

Sorozat Népdalgyűjtemények
Szerző Rajeczky Benjamin – Gönyey Sándor
Cím 111 népi táncdal
Kiadó Editio Musica Budapest
Kiadás éve 2003
Terjedelem 136 oldal
Formátum A/6, ragasztókötött
ISBN 9790080006689
Eredeti ár:
1.600 Ft

A Virágos sorozat első két füzete 1952-ben, ill. 1957-ben jelent meg, Bárdos Lajos szerkesztésében; majd a sorozat kiváló szakemberek – mint Rajeczky Benjamin, Deák Bárdos György, Mathia Károly és mások – közreműködésével másfél évtizeden belül 10 kötetesre bővült.

Leírás

A Virágos sorozat tíz kötete együtt egy összesen több mint 1000 énekből álló nagyszabású népdalgyűjteményt alkot. Az 1920-as években vált egyre fontosabbá a magyar zenei életben, hogy az ifjúság idegenből átvett dalok helyett egyre több magyar dalt énekeljen. A Bárdos Lajos szerkesztette, zsebben is elférő 101 magyar népdal c. kötet e célt szolgálva, a 20-as évek végén jelent meg Kodály előszavával. És ahogy később Bárdos nyilatkozta: „Nem én állapítottam meg, hanem Szabolcsi és mások, hogy ez teremtette meg az országban a városi ifjúság körében is, és azon keresztül azután a felnőttek körében is a népdaléneklést.”

E kötet mintájára indult meg később a Virágos sorozat, melynek első két füzete 1952-ben, ill. 1957-ben jelent meg, szintén Bárdos Lajos szerkesztésében; majd a sorozat kiváló szakemberek – mint Rajeczky Benjamin, Deák Bárdos György, Mathia Károly és mások – közreműködésével másfél évtizeden belül 10 kötetesre bővült.

Editio Musica Budapest, 2003.

„Virágos” sorozat

Szerkesztette: Rajeczky Benjamin – Gönyey Sándor