Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A 21. századi tanár

Paraméterek

Szerző Prievara Tibor
Cím A 21. századi tanár
Alcím Egy pedagógiai szemléletváltás személyes története
Kiadó Neteducatio Kft.
Kiadás éve 2015
Terjedelem 224 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 80328 0 3
Ár:
3.990 Ft

Ez a könyv egy pedagógiai kísérlet (igaz) története. Öt év tapasztalatait próbálom gyakorlati és az osztálytermek mindennapjaiban felhasználható módon rendszerezni és elmondani. Arról szól, hogy mit jelent újragondolni mindazt, amit a tanításról-tanulásról hiszünk.

Leírás

Ez a könyv egy pedagógiai kísérlet (igaz) története. Öt év tapasztalatait próbálom gyakorlati és az osztálytermek mindennapjaiban felhasználható módon rendszerezni és elmondani. Arról szól, hogy mit jelent újragondolni mindazt, amit a tanításról-tanulásról hiszünk. Az első tisztázandó kérdés maga a cím. Ki is a 21. századi tanár (amellett, hogy nyilván minden 2000 után tanító ebbe a kategóriába tartozik alapértelmezetten)? A cím nem a célba érkezést, hanem az utat meséli el, azaz nem érzem azt, hogy én vagyok a 21. századi tanár, akinek minden kihívásra sikerült választ találnia, csupán a 21. századinak mondott pedagógiai elemeket próbáltam rendszerré fűzni és a gyakorlatban kipróbálni. Mindezt úgy, hogy nem rendelkezem különleges technikai eszköztárral, sem rengeteg pénze nincs az iskolámnak, hogy mindenben támogathasson; vagyis egy átlagos felszereltséggel rendelkező intézmény teljes állásban tanító pedagógusa vagyok. A fejezetek szerkesztésénél arra is törekszem, hogy lépésről lépésre akár megtanulható, követhető, vagy adaptálható is legyen minden, amiről itt szó van. Nem csupán elméleti összefoglalás tehát e mű, hanem gyakorlati útmutató is egyben.
Szintén fontos elv, hogy megpróbálom visszaadni az átélt küzdelmet, igyekszem beszélni a nehézségekről, problémákról, elkeseredettségről is. Teszem ezt azért is, mert az IKT terén nagyon népszerűek a jó gyakorlatok, amelyek elsősorban sikeres projektek sikeres szerzőinek sikerekre fókuszáló leírásai. És ez jól is van így, hiszen nem elijeszteni szeretné senki az IKT-val még csak ismerkedő kollégákat, hanem megmutatni nekik, hogyan is működhetnek még jobban a 21. századi iskolában. Ahogy a kísérlet leírásán töprengtem, bennem is megfordult, hogy a pozitívumokra fogok csak koncentrálni, hiszen a nehéz döntések, a sikertelenség, a nyűglődés és tépelődés talán elveszik az olvasó kedvét attól, hogy önmaga is kipróbálja mindazt, amiről itt olvashat. Aztán meg az jutott eszembe, hogy egy ilyen pedagógiai szemléletváltás a mai magyar közoktatás színes valóságában megélt dilemmái és nehézségei egyrészt hitelesebbé teszik a leírást, másrészt némi támaszt nyújthatnak másoknak a nehezebb percekben. Mert nehezebb percek (hetek, hónapok) is voltak (vannak) a talán sikeresebb pillanatok mellett.
A 21. századi tanár nem tudományos igényű kiadvány. Az elsődleges cél az, hogy a változás belső folyamatait meséljem el, a pedagógia tudományos szűrőjén keresztül. Nem szeretnék semmit bizonyítani, és nem állítom, hogy igazam van bármiben, Csupán egy történetet szeretnék elmondani egy rendszerről, amely akár működhet is. Hiszem, hogy a pedagógiával hivatalból foglalkozók (tanárok, tanítók, egyetemi hallgatók stb.) mellett a szülők (tanulók?) számára is tartogathat érdekességeket a könyv, hiszen ritkán láthatunk bele egy pedagógiai folyamatba a tanár személyes élményem keresztül.
 
Lektor: Vajda Éva