Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A betűk históriája

Paraméterek

Szerző Hamperger Anita – Nemes Antónia – T. Zuggó Tünde
Cím A betűk históriája
Alcím Írástörténet és grafológiatörténet
Kiadó Grafológiai Intézet
Kiadás éve 2003
Terjedelem 203 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 217 746 0
Eredeti ár:
2.030 Ft
1.015 Ft
Online kedvezmény: 50%

Könyvünk egyszerre két izgalmas utazásra hívja magával az Olvasót: az egyik a barlangrajzok világától a betűírásig vezető göröngyös úttal, az emberiség írásával ismertet meg bennünket; a másik pedig az írásképben fellelhető személyiség megismerésére irányuló megközelítésmód története: a tipizálástól az egyediig.

Leírás

Őskor és napjaink világa – oly távoli, s mégis hasonló –, bár évmilliók választják el egymástól őket, de mégis összeköti a platóni „emberség” fogalma. S mióta ember él a Földön, él benne a „nyom hagyás” szándéka, kezdetben – mint a gyermeknél – csak rajzokban manifesztálódva, s ahogy haladunk előre, egyre inkább jelek rendszerén át: az íráson keresztül üzen számunkra.
S ha létezik már egy bizonyos csoport által elfogadott egységes jelrendszer (írásmód), akkor megint csak az ember természetéből fakadóan megjelenik a különbözőség, a kiválás igénye. Ezzel magyarázható egyrészt a különböző írástípusok – a kor arculatát híven leképező – állandó változása, másrészt az egységes, normalizált íráselemektől való egyedi, csak az adott személyre jellemző írásmód sokszínűsége, mely arról beszél: „hogy milliók közt az egyetlenegy”. Az sem újkeletű, hogy az embert az őt körülvevő világnál is tán jobban érdekli egy valami: önmaga. Nem véletlen tehát, hogy az egységes grafikai jelektől való eltérést vizsgáló tudomány, a grafológia, szinte azonos korú az emberiség történetével. Kis túlzással persze. De az tény, hogy a betűírás megszilárdulásával párhuzamosan megjelennek a grafológia első művelői. Igaz, nem így nevezik magukat, hiszen a grafológia elnevezés a 19. században tevékenykedő Michon szerzetes nevéhez fűződik. Könyvünk tehát egyszerre két izgalmas utazásra hívja magával az Olvasót: az egyik a barlangrajzok világától a betűírásig vezető göröngyös úttal, az emberiség írásával ismertet meg bennünket; a másik pedig az írásképben fellelhető személyiség megismerésére irányuló megközelítésmód története: a tipizálástól az egyediig. Az Ember írásának vizsgálata, s annak története. A törekvés, hogy a kapott eredmény valóban csak rá, az „egyedüli példányra” legyen igaz.
 

Grafológiai Intézet, 2003.

Írta: Hamperger Anita – Nemes Antónia – T. Zuggó Tünde

Kapcsolódó kiadványok:

Az írás pszichológiája

Írásbiológia

Kapcsolódó témakör:

Rajzvizsgálat, grafológia

Tartalom

Előszó
I. rész: Az írás története (T. Zuggó Tünde)
1. fejezet: Az írás fogalma, előzményei
1. Az írás fogalma, csoportosítása
2. Az írás előzményei
2. fejezet: Az írás fejlődésének állomásai
3. fejezet: A nem betűírások bemutatása
4. fejezet: Betűírások
Felhasznált irodalom
Melléklet: Összefoglaló táblázat írástörténetből
II. rész: A grafológia története (Hamperger Anita – Nemes Antónia)
1. Előfutárok, a kezdetek
2. Szórványos megfigyelések
3. Elméleti rendszerek kora, a tudományos grafológia megalapozása
4. A Jamin és Klages utáni, 20. századi modern grafológia
5. Személyiségtipológiák a grafológiában
6. A magyar grafológia története
Felhasznált irodalom
Kitekintés
Függelék