Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A boldogulás útvesztői

Paraméterek

Szerző Gábriel Dóra
Cím A boldogulás útvesztői
Alcím Idősgondozás külföldön, vidéki nők élettörténetében
Kiadó Balassi Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 208 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 456 130 9
Eredeti ár:
3.200 Ft
2.880 Ft
Online kedvezmény: 10%

A világ számos országában megfigyelhető az időskorúak népességen belüli arányának növekedése. A jelenséggel párhuzamosan egyre növekedik a kereslet az ehhez értő szakápolók iránt. Az elmúlt két évtizedben Magyarországról is egyre többen indulnak útnak, hogy jó fizetségért vállaljanak ilyen munkát külföldön, egy arra rászoruló otthonában... 

Leírás

A világ számos országában megfigyelhető az időskorúak népességen belüli arányának növekedése. A jelenséggel párhuzamosan egyre növekedik a kereslet az ehhez értő szakápolók iránt. Az elmúlt két évtizedben Magyarországról is egyre többen indulnak útnak, hogy jó fizetségért vállaljanak ilyen munkát külföldön, egy arra rászoruló otthonában. A 24 órás gondozást többnyire nők végzik, akik a távolságtól függően többhetes váltásban dolgoznak, és akár évekig ingáznak otthonuk és munkahelyük között. Számos – főleg hátrányos helyzetű – magyarországi településen bevett stratégiának számít a külföldön végzett idősgondozói munka, amely olyan háztartásoknak biztosítja a szerény megélhetést, néha a jobb életet, amelynek tagjai munkanélkülivé váltak, nehezen találnak munkát környezetükben, nyugdíjba vonultak, de alapvető szükségleteik sem biztosítottak, súlyos adósságok terhelik őket, kilátástalannak tartják itthoni boldogulásukat. A szerző ilyen sorsokat mutat be, a gondozókkal készített interjúk alapján vonja le sokoldalú következtetéseit. A kötet amellett érvel, hogy a vándormunka és az akár több évtizeddel korábban lezajlott gazdasági és társadalmi folyamatok, valamint az élettörténeti események között szisztematikus összefüggés található, emellett a családi viszonyok is dinamizáló hatással lehetnek a külföldi munkavállalásra.

Gábriel Dóra szociológus, doktori fokozatát 2021-ben szerezte a Pécsi Tudományegyetemen. A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos munkatársa. Kutatási területe a transznacionális gondozás, a gondozás piacosodása, valamint az időskori migráció.

 

Balassi Kiadó, 2022.

Írta: Gábriel Dóra

Lektor: Váradi Monika Mária

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
2.800 Ft 2.660 Ft