Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A botoló tánc zenéje

Paraméterek

Szerző Martin György
Cím A botoló tánc zenéje
Alcím (könyv + CD)
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2002
Terjedelem 428 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 7074 85 6
Ár:
4.200 Ft
A botoló, botolás, botvágás a magyar népi szóhasználatban azt a táncot jelöli, amely az európai fegyveres, botos pásztortáncok legrégiesebb típusa. A botolót a Felső-Tiszavidéken őrizték meg legépebb, legarchaikusabb formájában az ott élő pásztorok és cigányok. (A könyvhöz CD-melléklet is tartozik.)

Leírás

A botoló, botolás, botvágás a magyar népi szóhasználatban azt a táncot jelöli, amely az európai fegyveres, botos pásztortáncok legrégiesebb típusa. A botolót a Felső-Tiszavidéken őrizték meg legépebb, legarchaikusabb formájában az ott élő pásztorok és cigányok.
A botolás eleven gyakorlatával, a cigányok énekszóra járt botolóival találkozott Martin György (1932-1983) népzene- és néptánckutató, a magyar és egyetemes folklorisztikai kutatások kiemelkedő egyénisége, aki kutatótársaival az 50-es, 60-as években filmre vette párbajszerű táncaink e még megőrzött formáit. Életének jelentős részét a botoló tánc és a hozzá tartozó tánczene feltárásának, kutatásának szentelte. A könyv Martin György munkásságán keresztül mutatja be e régi stílusú tánckincsünket, amely egykor az egész magyar nyelvterületen elterjedt volt, és a hozzá kapcsolódó zenei hagyományt, a botoló nótát.
A tánc- és zenehagyomány átfogó vizsgálata után Martin György még a 60-as években megkezdte az anyag feldolgozását, közlésre való előkészítését. A gyűjteménnyel kapcsolatos tervei azonban korai halála miatt nem válhattak valóra.
A Kovalcsik Katalin és Kubínyi Zsuzsa által összeállított kötet közreadja a neves kutató forrásértékű hagyatékát – botoló tánczenegyűjteményének kottáit – a könyv példatárában, ahol hét dallamcsaládba rendezve több mint 100 dallammal találkozhatunk. A példatárat mutatók (földrajzi-, gyűjtők szerinti, kadencia- és szövegkezdősor-mutató) egészítik ki. A kötet a dallamközlésen túl a botolóval és zenéjével foglalkozó publikációkat is tartalmaz, amelyekből nemcsak a tánc és a hozzá szorosan kapcsolódó dalok formáját, hanem funkcióját is megismerjük. A szerkesztők elemzései bemutatják, hogy tánc és szöveg egymást illusztrálják, és sokszor már a dal szövege önmagában kifejezi a botoló cselekményét: szöveg és tánc dramatikus egységet alkotnak. A kiadványt több mint félszáz archív táncfotó gazdagítja.
 
Lektor: Felföldi László, Pesovár Ernő 
 
A könyvhöz kapcsolódó zenei anyag CD formájában jelent meg, amely 55 eredeti népzenei felvételt, botoló nótát tartalmaz az MTA Zenetudományi Intézet népzenearchívumából:
Kubínyi Zsuzsa – Németh István szerk.: „Cigányoknak a legbotosabb nótája” (CD)
Lektor: Felföldi László, Kovalcsik Katalin

Tartalom

A szerkesztők előszava (Kovalcsik Katalin és Kubínyi Zsuzsa)
A botoló nóta. Proporciógyakorlat nyomai a magyar néptáncban és népi tánczenében (Martin György)
Bevezetés a Példatárhoz (Kubínyi Zsuzsa)
A gyűjtemény története (Kubínyi Zsuzsa)
A válogatás szempontjai (Kubínyi Zsuzsa)
A dallamlejegyzések átírásának szempontjai (Kubínyi Zsuzsa)
A magyar nyelvű dalszövegekről (Kubínyi Zsuzsa)
A cigány nyelvű dalszövegek: tartalom, forma és funkció (Kovalcsik Katalin)
A Példatár szerkezete és a dossziék eredeti rendje (Kubínyi Zsuzsa)
Példatár
1. dallamcsalád
2. dallamcsalád
3. dallamcsalád
4. dallamcsalád
5. dallamcsalád
6. dallamcsalád
7. dallamcsalád
Jegyzetek (Kubínyi Zsuzsa)
Mutatók
Földrajzi mutató (Kubínyi Zsuzsa)
Gyűjtők szerinti mutató (Kubínyi Zsuzsa)
Kadenciamutató (Kubínyi Zsuzsa)
Szövegkezdősor mutató (Kubínyi Zsuzsa)
Függelék
Eszközös pásztortáncok (Martin György)
A botoló és zenéje (Martin György)
Összesített irodalom
Fotók
A fotók jegyzéke (Pálfy Gyula)
A CD tartalma (Kubínyi Zsuzsa)