Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A budapesti Füvészkert története

Paraméterek

Szerző Szikra Éva
Cím A budapesti Füvészkert története
Kiadó Építésügyi Tájékoztatási Központ
Kiadás éve 2017
Terjedelem 176 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 513 240 9
Eredeti ár:
2.900 Ft

Az ELTE Füvészkertje 170 éve található mai helyén a Józsefvárosban. Jelentőségére való tekintettel feltétlenül szükség volt egy olyan tudományos igényű átfogó kerttörténeti anyag összeállítására, amely mind a szakemberek, mind pedig az érdeklődők számára feltárja azt a hosszú folyamatot, amely a mai együttes kialakulásához vezetett.

Leírás

Az ELTE Füvészkertje 170 éve található mai helyén a Józsefvárosban. Jelentőségére való tekintettel feltétlenül szükség volt egy olyan tudományos igényű átfogó kerttörténeti anyag összeállítására, amely mind a szakemberek, mind pedig az érdeklődők számára feltárja azt a hosszú folyamatot, amely a mai együttes kialakulásához vezetett. Ezt a hiánypótló feladatot vállalta magára Dr. Szikra Éva. A könyvből megismerhetjük a jelenlegi Füvészkert megpróbáltatásait, költözéseit és sikeres időszakait, a kertépítészeti kompozíció változásait. Képet kapunk az egykori Festetics kertről és utána a Füvészkert fénykorszakáról, majd nyomon követhetjük azt a lassú és sajnálatos folyamatot, ahogy fokozatos terület vesztések során egyharmadára, a hajdani park gazdasági részére zsugorodott a mai bemutató kert.

A természeti- és örökségvédelmi szempontból is oltalom alatt álló budapesti Füvészkert (az ELTE Botanikus Kertje) a hazai kerttörténet egyik kiemelkedő képviselője: növénygyűjteményei, herbáriuma és könyvtára révén nemzetközileg elismert kutatóhely. A kiadvány foglalkozik mind a botanika tudományának kultúrtörténeti jelentőségével, mind a Füvészkert kerttörténeti és kertépítészeti vizsgálatával.

Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft., 2017.

Írta: Dr. Szikra Éva

Lektor: Dr. Jámbor Imre