Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Bükk növényvilága

Paraméterek

Sorozat Védett természeti értékeink
Szerző Suba János
Cím A Bükk növényvilága
Kiadó Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve 2002
Terjedelem 322 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 9358 52 5
Ár:
4.400 Ft
3.960 Ft
Kedvezmény: 10%

Összesen 382 növényfaj leírása található meg a könyvben, melyeket színes képek tesznek szemléletessé. A bemutatott növényfajok között a számos védett faj mellett azok is szerepelnek, melyek a növénytársulásokra jellemzőek vagy gyakoriságukkal, szépségükkel keltik fel a figyelmet.

Leírás

A Bükk hegység a hazai tájak között kitűnik természeti értékeinek gazdaságával, de változatos formakincse is lenyűgöző látványt nyújt. Mindezek indokolták azt, hogy az országban elsőként itt jelölték ki a nemzeti parkot negyed évszázaddal ezelőtt. Azóta a Bükk Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai gondoskodnak a BNP értékeinek megőrzéséről, a természetes állapot fenntartásáról. Elsődleges feladat a növény- és állatvilág, valamint a geológiai és geográfiai értékek felmérésére. Igen részletes terepmunka alapján elkészült „A Bükk hegység flórája” c. munka (szerzők: Vojtkó A., Less N., Schmotzer A.), mely a vegetáció növényföldrajzi bemutatása után 2148 növényfaj felsorolását adja előfordulási helyük megjelölésével. A munka a flórakutatók számára alapvető irodalmat nyújt.
Ez a könyv más megvilágításban mutatja be a Bükk flóráját. A növényfajokat a számukra leginkább megfelelő, összesen 21 növénytársulásba csoportosítja. Minden fajról részletes jellemzést ad a következő szempontok szerint: rendszertani besorolásuk; botanikai jellemzésük (a meghatározásukban fontos bélyegeik kiemelésével); fiziológiai, genetikai sajátosságaik (indokolt esettben); gazdasági jelentőségük (ipar, gyógyászat, kertészet stb.); tudományos nevük eredete; a hozzájuk kapcsolódó mondák, legendák, hiedelmek; termőhelyük jellemzése, földrajzi elterjedésük; védettségük.
Összesen 382 növényfaj leírása található meg a könyvben, melyeket színes képek tesznek szemléletessé. A bemutatott növényfajok között a számos védett faj mellett azok is szerepelnek, melyek a növénytársulásokra jellemzőek vagy gyakoriságukkal, szépségükkel keltik fel a figyelmet. Az alaktani kifejezések megértését segítik a levél, virág és termés különböző formáinak, típusainak ábrái, melyek a könyv bevezető részéhez csatlakoznak. A bemutatott növényfajok, a teljes bükki flórának csupán egy kisebb, kiemelt részét képezik. Ez mégis elegendő ahhoz, hogy elképzeljük a Bükk gazdag növényvilágát, közelebbi kapcsolatba kerüljünk a növényekkel, megkedveljük, csodáljuk, szeressük és védjük azokat.
 
Írta: Suba János
Védett természeti értékeink-sorozat
Sorozatszerkesztő: Tardy János