Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A bűnbánat színháza

Paraméterek

Sorozat Italianistica Pannonica
Szerző Száraz Orsolya
Cím A bűnbánat színháza
Alcím A jezsuita népmissziós prédikáció a 17–18. századi Itáliában
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 240 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 556 467 5
Eredeti ár:
3.590 Ft
3.231 Ft
Online kedvezmény: 10%

A 17. századi jezsuiták intenzív missziós tevékenysége nem csak az Európán kívüli területekre irányult, ez az időszak volt az európai népmissziók fénykora is. Az itáliai népmisszionáriusok előszeretettel fordultak a penitenciális módszerhez, melynek elsődleges célja az volt, hogy a résztvevőkben bűnbánat ébredjen.

Leírás

A 17. századi jezsuiták intenzív missziós tevékenysége nem csak az Európán kívüli területekre irányult, ez az időszak volt az európai népmissziók fénykora is. Az itáliai népmisszionáriusok előszeretettel fordultak a penitenciális módszerhez, melynek elsődleges célja az volt, hogy a résztvevőkben bűnbánat ébredjen. A bűnbánat a korban több érzelem együttesét jelentette. A missziós prédikációk retorikáját és előadásmódját az érzelmi megindítás feladata alapvetően határozta meg. A beszédekben bőséggel alkalmazott patetikus retorikai alakzatok, valamint a képeket és tárgyakat is használó látványos előadásmód együttesen járult hozzá az erős emotív hatás kiváltásához a befogadókban. A lélek és test között szoros kapcsolatot feltételező jezsuiták számára nemcsak a belső érzelmi állapot, hanem annak külsődleges megmutatása is nagyon fontos volt, ezért arra biztatták a résztvevőket, hogy sírjanak, bűnbocsánatért kiáltsanak Istenhez, öltözzenek bűnbánati ruhába, és ostorozzák meg magukat. Mindezekben pedig maguk a misszionáriusok jártak elöl példával.

Száraz Orsolya (1981) irodalomtörténész, italianista, a Debreceni Egyetem oktatója. Kutatási területe a 17. és 18. századi itáliai és magyarországi irodalom- és művelődéstörténet, különösen a jezsuiták sokrétű tevékenysége.

 

Gondolat Kiadó, 2023.

Italianistica Pannonica–sorozat 5.

Írta: Száraz Orsolya

Lektor: Mátyus Norbert, Szelestei Nagy László