Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A CAT bemutatása és használati lehetőségei az iskolában - A JEPQ személyiségkérdőív ismertetése

Paraméterek

Sorozat Iskolapszichológia
Szerző Kalamár Hajnalka – Sziszik Erika
Cím A CAT bemutatása és használati lehetőségei az iskolában – A JEPQ személyiségkérdőív ismertetése
Kiadó ELTE PPK
Kiadás éve 2005
Terjedelem 55 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN IP3
Ár:
1.200 Ft
1.080 Ft
Kedvezmény: 10%

Kisgyermekeknél (3-10 éves korig) az egyik legegyszerűbben és leghatékonyabban használható projektív személyiségteszt a CAT. A személyiség többdimenziós megismerését lehetővé tevő tesztek közül az egyik „legkarcsúbb”, de magas információs értékkel rendelkező módszer az EPQ fiatalokra érvényes (Junior) változata. (Iskolapszichológia 3.)

Leírás

Kalamár Hajnalka: A CAT bemutatása és használati lehetőségei az iskolában
 
Kisgyermekeknél (3-10 éves korig) az egyik legegyszerűbben és leghatékonyabban használható projektív személyiségteszt a CAT (Children 's Apperception Test), amelyet Leopold Bellak állított össze 1948-ban, és a Murray féle TAT (Thematic Apperception Test) gyermekváltozata. A teszt magyar klinikai gyakorlatban is használt változata tíz táblából áll. Bellak elképzelése az volt, hogy a gyermekek sokkal könnyebben azonosulnak az állatokkal, így ha kritikus helyzeteket állatszereplőkkel elevenít meg, akkor megkönnyíti az azonosulást a vizsgált gyermek számára. A képek tehát állatszereplők segítségével ábrázolnak különböző konfliktusos szituációkat. A helyzetek emocionális hívóereje a bemutatás folyamatában erősödik, így a projekciós lehetőség is fokozódik. A tesztet minden iskolapszichológus eszköztárába javasoljuk.
 
Sziszik Erika: A JEPQ személyiség-kérdőív ismertetése
 
Az iskolapszichológus, munkája során gyakran találkozik azzal a feladattal, hogy valamely problémafeltárás során vagy fejlesztőeljárás alkalmazásakor pontosabban meg kell ismernie azoknak a fiataloknak az alapvető személyiségjellemzőit, akikkel foglalkozni kíván, hiszen a megfelelő problémamegoldó stratégia kiválasztásához erre is szükség van. Ehhez a megismerő munkához nyújtanak segítséget azok a könnyen, gyorsan kitölthető, értékelhető és értelmezhető személyiségvizsgáló módszerek, amelyek kérdőíves formában, önjellemzés révén adnak támpontot a vizsgált személy nyílt, viselkedéses jellemzőiről. A személyiség többdimenziós megismerését lehetővé tevő „papír-ceruza” tesztek közül (MMPI, CPI) az egyik „legkarcsúbb”, de elméletileg jól kidolgozott és magas információs értékkel rendelkező módszer az Eysenck (1975) által kialakított EPQ (Eysenck Personality Inventory) fiatalokra érvényes (Junior) változata, melyet S. Eysenck, G. Kálmánchey és Kozéki (1981) adaptált és standardizált magyar viszonyokra. A kérdőív 7-15 éves kor között teszi mérhetővé a következő négy személyiségdimenziót: extraverzió-introverzió, neuroticitás (emocionális stabilitás-labilitás), pszichotochizmus és haugság (szociális konformitás).
 
Sorozatszerkesztő: Porkolábné dr. Balogh Katalin

Tartalom

Kalamár Hajnalka: A CAT bemutatása és használati lehetőségei az iskolában
Pszichológus az iskolában
CAT (A teszt bemutatása, a felvétel módja, instrukció)
A CAT kiértékelése
Felhasznált irodalom
Sziszik Erika: A JEPQ személyiség-kérdőív ismertetése
Felhasznált irodalom
Függelék