Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A család együttélésének művészete

Paraméterek

Szerző Satir, Virginia
Cím A család együttélésének művészete
Alcím Harmadik, javított kiadás
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 216 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 03 6911 7
Eredeti ár:
4.400 Ft
4.180 Ft
Online kedvezmény: 5%

Virgnia Satir (1916–1988) a családterápia első nagy generációjának karizmatikus személyiségei közé tartozott. A családok segítésében az élményt hangsúlyozta, aminek keretében a résztvevők lehántják magukról a hibás viselkedéseiket. Ebben a terapeuta fő eszköze az érzékeny, segítő hozzáállás, és jól megfogalmazott kérdései. Ez a könyv, ami számos írása közül talán a legfontosabb, a változásban az átélés jelentőségét hangsúlyozza, és ebben számos gyakorlási lehetőséget ajánl.

Leírás

Virgnia Satir (1916–1988) a családterápia első nagy generációjának karizmatikus személyiségei közé tartozott. A családok segítésében az élményt hangsúlyozta, aminek keretében a résztvevők lehántják magukról a hibás viselkedéseiket. Ebben a terapeuta fő eszköze az érzékeny, segítő hozzáállás, és jól megfogalmazott kérdései. Satir intuíciója legendás volt, miközben elméleti rendszere egyszerű és közérthető. Akármi is a baj oka, a fő feladat az önbecsülés, az önérték építése, a hibás közlési stílusok korrigálása, és egészséges kapcsolódások kialakítása a családban.
Ez a könyv, ami számos írása közül talán a legfontosabb, a változásban az átélés jelentőségét hangsúlyozza, és ebben számos gyakorlási lehetőséget ajánl.
A könyv témája a család: az a hely, ahol az ember „készül”, személyisége alakul. Virginia Satir több ezer családdal foglalkozva szerezte tapasztalatait, s kivételes erénye, hogy szakmai tudása átélt emberi tapasztalattá gazdagult. Ez sugárzik írásaiból. Könyvében kedves humorral fricskázza viselkedésünk képtelenségeit, s egyben fel is oldja tragikumát. Néha fájdalmas pontokat érint kérdéseivel, amelyek a mi elfeledett – elbujtatott kérdéseink is, s amelyekkel új lendületet ad a változáshoz. Életfilozófiája egyértelműen pozitív: hisz a változásban, az emberi fejlődés lehetőségében. Olyan témákról ír, amelyekkel leginkább száraz, tudományos tanulmányokban szoktunk találkozni, de Satir megmozgató-megindító olvasmányokká varázsolja ezeket. Ír önértékelésünk és családi működésmódunk összefüggéseiről, kommunikációs szokásainkról, családi szerepeinkről, speciális helyzetben lévő családok jellegzetességeiről, szülőségről, gyerekségről, emberségről, valamint a társadalomról és a jövő családjairól.
Számtalan kipróbálható gyakorlatot is javasol, amelyek belátásokhoz, megértésekhez juttatnak bennünket, a személyes fejlődésünket segítik. A kísérletezésbe családtagjainkat is bevonhatjuk. Mindennapi és rendkívüli könyvet tart kezében az olvasó. Mindennapi az a számtalan családi jelenség, amelyről olvashatunk, s rendkívüli az a bölcsesség, tiszta, egyszeri éleslátás és mély emberség, amellyel a szerző tapasztalatait számunkra – „nagy családja” számára – átadja.
 
Írta: Virgnia Satir
Fordította: Miklósfalvi Mária
A Konfliktus Bt. és az Animula Kiadó közös kiadása
 
Kapcsolódó kiadványok:
 
Kapcsolódó témakör:

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz
Előszó
1. fejezet. Bevezetés
 2. fejezet. Milyen a te családod?
 3. fejezet. Önértékelés:a kondér, amire ügyet sem vetünk
 4. fejezet. Az önértékelés, mint személyes energiánk forrása
 5. fejezet. Éned mandalája
 6. fejezet. Az emberi érintkezés: beszéd és meghallgatás
 7. fejezet. Kommunikációs minták
 8. fejezet. Játék a kommunikációval
 9. fejezet. Szabályaink
10. fejezet. A házaspár: a család építőmesterei
11. fejezet. Speciális családok
13. fejezet. A családtérkép
13. fejezet. Működésben a család
15. fejezet. A családműhely programja
15. fejezet. A családi program néhány alapvető eleme
16. fejezet. A családi élet megtervezése
17. fejezet. A tágabb család
18. fejezet. Az életciklusok
19. fejezet. A kamaszkor
20. fejezet. A pozitív páros
21. fejezet. Spiritualitás
22. fejezet. A késői évek
23. fejezet. Család és társadalom
24. fejezet. Béke kívül és belül
25. fejezet. A jövő családja