Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A csoportidentitás szemiotikája

Paraméterek

Szerző Szirmai Éva – Újvári Edit
Cím A csoportidentitás szemiotikája
Kiadó Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 208 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5455 17 9
Eredeti ár:
1.000 Ft

2013 novemberében már másodszor rendezett a Magyar Szemiotikai Társaság, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetének Identitáskutató Műhelye és a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének Új demokráciák és a humán kommunikáció kutatócsoportja konferenciát Szegeden.

Leírás

2013 novemberében már másodszor rendezett a Magyar Szemiotikai Társaság, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetének Identitáskutató Műhelye és a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének Új demokráciák és a humán kommunikáció kutatócsoportja konferenciát Szegeden. A konferencia előadásai közül 16 került be kötetünkbe. Mivel nem láttuk értelmét a tematikus tagolásnak, a legegyszerűbb megoldást választottuk: a szerzők névsorrendjében rendeztük össze a tanulmányokat, ezzel azt a kaleidoszkópszerű összhatást értük el, amely az egész konferenciára jellemző volt. A sokszínűség – vagy itt inkább kiegyensúlyozatlanság – az egyes írások minőségében is megfigyelhető, mint erre szakmai lektorunk külön is kitért bírálatában. A Voigt Vilmos által fontosnak gondolt egységes elméleti jellegű meg közelítésmód is hiányzik talán a tanulmányok zöméből, de a csoporttá válás folyamatának, a valóságos/valódi vagy csak látszólagos/konstruált csoportoknak a leírása, szemantikai elemeinek értelmezése nem nélkülözi az egységes szempontrendszert. Különösen érdekes az a sokszínűség, amely a csoport-fogalom használatában megfigyelhető: a márkaközösségektől (Hetesi – Prónay) az alkotóközösségeken (Újvári) keresztül az intézményi (T. Molnár), foglalkozási (Barátné Hajdu), nemzetiségi (Propszt), szervezeti (Voigt) vagy éppen lokális (Szirmai) csoportokig. Azt látjuk, hogy bár mindegyikük esetében felmerül a csoporttá alakulás ellentmondásos jellege, éppen a jelek (jelvények, nyelvi és vizuális elemek, szimbólumok, azonosítók, logók, állandósult image-elemek) biztosítják a csoporttal való azonosulást vagy az attól való esetleges elkülönülést. Mind a konferencia-előadások, mind az elkészült tanulmányok bizonyítják, hogy a (csoport)identitás szemiotikai elvű vizsgálata további kutatások terepe lehet, és bízunk benne, hogy a Magyar Szemiotikai Társaság, az Új demokráciák és a humán kommunikáció kutatócsoport és az Identitáskutató Műhely további tudományos együttműködésének alapjául szolgálhat.
Szerkesztette: Szirmai Éva – Újvári Edit
 

Tartalom

Előszó
BALÁZS GÉZA: Közszemlére tett identitás (A csoportidentitás szemiotikája szegedi konferencia jelvénykiállításának megnyitójára)
BARÁTNÉ HAJDU ÁGNES: Könyvtárosok identitásának meghatározó elemei (A könyvtárosok szerepe a változó társadalmi környezetben)
BORBÁS GABRIELLA DÓRA: A csoportidentitás kifejezésének eszközei Jézus példázataiban és példázatcselekedeteiben
DEÁK-SÁROSI LÁSZLÓ: Beowulf és Csaba királyfi
DÖBÖR ANDRÁS: A reformkori politikai sajtó a nemzeti identitás és a polgári átalakulás szolgálatában az 1830-as években (Széchenyi István politikai programja a Jelenkor tükrében)
GAÁL ZSUZSANNA: Egyetemisták identitásfejlődése
HETESI ERZSÉBET–PRÓNAY SZABOLCS: Csoportos fogyasztás és márkaközösségek
MASSÁNYI KINGA ÉVA: A jelvény mint a csoport-összetartozás egyik kifejezőeszköze
MÓZES DOROTTYA: A posztkoloniális csoportidentitás performatív szemiotikája
NAGY DÁNIEL: Az elbeszélés redundanciája mint identitásképző erő – avagy a narratív szituációk modellálásának értelméről Thomas Mann József és testvérei c. regényében
PROPSZT ESZTER: Egy „sváb” családtörténet szemiotikája
SZIRMAI ÉVA: Lokalitás a globális térben – avagy létezik-e szegedi identitás?
T. MOLNÁR GIZELLA: Mert jugyusok vagyunk? (A JGYPK hallgatóinak identitása, kari, egyetemi kötődése)
TÓTH SZERGEJ: Vörösök, fehérek, zöldek
ÚJVÁRI EDIT: Individuum és/vagy csoport a kortárs képzőművészetben (Csoportidentitás a Szög-Art csoportban)
VOIGT VILMOS: A Magyar Szemiotikai Társaság csoportidentitásának szemiotikája