Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A dalszerző Liszt

Paraméterek

Sorozat Musica Scientia
Szerző Bozó Péter
Cím A dalszerző Liszt
Kiadó Rózsavölgyi és Társa Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 208 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5062 33 9
Ár:
2.490 Ft
2.241 Ft
Kedvezmény: 10%

Liszt Ferenc szerteágazó életútjának és életművének számos mozzanata jól ismert: az Európát beutazó zongoravirtuóz rendkívüli sikerei köztudomásúak, a Weimarban letelepedett progresszív komponista legfontosabb művei a koncertrepertoár alapját képezik, tudjuk, hogy Liszt volt a 19. század egyik legjelentősebb egyházi zenésze, s hogy kései korszakának letisztult, szikár művei a 20. századba mutatnak előre. E sokarcú életművön belül többnyire árnyékban marad a romantika korának egyik legfontosabb, s legbensőségesebb műfaja, a dal.

Leírás

Liszt Ferenc szerteágazó életútjának és életművének számos mozzanata jól ismert: az Európát beutazó zongoravirtuóz rendkívüli sikerei köztudomásúak, a Weimarban letelepedett progresszív komponista legfontosabb művei a koncertrepertoár alapját képezik, tudjuk, hogy Liszt volt a 19. század egyik legjelentősebb egyházi zenésze, s hogy kései korszakának letisztult, szikár művei a 20. századba mutatnak előre. E sokarcú életművön belül többnyire árnyékban marad a romantika korának egyik legfontosabb, s legbensőségesebb műfaja, a dal. Bozó Péter monográfiája a Liszt-dalok kevéssé ismert világába kalauzolja el az olvasót, és elsődleges forrásokra, illetve a legfrissebb szakirodalomra építve nyújt képet erről az izgalmas repertoárról. Áttekinti Liszt dalainak kronológiáját, fogadtatását és különböző kiadásait; tárgyalja a művek különféle alakváltozatait és a mögöttük meghúzódó sajátosan liszti zeneszerzői gondolkodást; és érzékeny elemzések révén veszi számba a dalok legfőbb típusait. Túl azon, hogy felvázolja a dal műfajának 19. századi kontextusát, részletesen leírja azt a történelmi hátteret is, amely a többféle zenei-nemzeti identitással (magyar, francia, német) rendelkező Liszt művészetének megértéséhez nélkülözhetetlen. Bozó Péter könyve tehát nem csupán énekeseknek, Liszt-rajongóknak és a dalirodalom szerelmeseinek kínál izgalmas szellemi kalandot, hanem a 19. századi zene- és kultúrtörténet iránt érdeklődő szélesebb olvasóközönség számára is. 

Bozó Péter (1980) zenetörténész, 2006 óta az MTA BTK Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályának munkatársa. PhD doktori fokozatát weimari forrástanulmányok nyomán a budapesti Zeneakadémián szerezte 2010-ben, a jelen könyv alapjául szolgáló doktori értekezéssel. OTKA posztdoktori ösztöndíjasként az operett párizsi kezdeteiről és magyarországi gyakorlatáról folytatott kutatásokat. Jelenleg Bolyai-ösztöndíjasként Jacques Offenbach műveinek magyarországi fogadtatását vizsgálja.

Musica Scientia–sorozat

Írta: Bozó Péter

Tartalom

Előszó
I. BEVEZETÉS
Az esztétikai ítélőerő kritikája
Kiadások, kéziratos források
Korszakolás
II. VÍZIÓK ÉS REVÍZIÓK
Átdolgozások: Liszt zeneszerzői fejlődésének dokumentumai
Dalok zongorára, énekhangkísérettel
Für Kenner oder Liebhaber?
Fekvésváltozatok
Alternatív változatok és eltérő megzenésítések
III. VILÁGPOLGÁRSÁG ÉS NEMZETÁLLAM
Költők és kötetek
Műfaj és nemzeti identitás(ok)
A kaméleon és a nacionalizmusok: Liszt és a német egység
Nyelv és stílus
IV. KÖLTŐI SZÖVEG ÉS ZENEI FORMA
Egyszerű lírai strófikus költemények
Szonettek
Elbeszélő dalok
Lírai dal drámai formában
Dalciklus
Bibliográfia
Névmutató