Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A dalszerző Liszt

Paraméterek

Sorozat Musica Scientia
Szerző Bozó Péter
Cím A dalszerző Liszt
Kiadó Rózsavölgyi és Társa Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 208 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5062 33 9
Eredeti ár:
2.490 Ft
2.241 Ft
Online kedvezmény: 10%

Liszt Ferenc szerteágazó életútjának és életművének számos mozzanata jól ismert: az Európát beutazó zongoravirtuóz rendkívüli sikerei köztudomásúak, a Weimarban letelepedett progresszív komponista legfontosabb művei a koncertrepertoár alapját képezik, tudjuk, hogy Liszt volt a 19. század egyik legjelentősebb egyházi zenésze, s hogy kései korszakának letisztult, szikár művei a 20. századba mutatnak előre. E sokarcú életművön belül többnyire árnyékban marad a romantika korának egyik legfontosabb, s legbensőségesebb műfaja, a dal.

Leírás

Liszt Ferenc szerteágazó életútjának és életművének számos mozzanata jól ismert: az Európát beutazó zongoravirtuóz rendkívüli sikerei köztudomásúak, a Weimarban letelepedett progresszív komponista legfontosabb művei a koncertrepertoár alapját képezik, tudjuk, hogy Liszt volt a 19. század egyik legjelentősebb egyházi zenésze, s hogy kései korszakának letisztult, szikár művei a 20. századba mutatnak előre. E sokarcú életművön belül többnyire árnyékban marad a romantika korának egyik legfontosabb, s legbensőségesebb műfaja, a dal. Bozó Péter monográfiája a Liszt-dalok kevéssé ismert világába kalauzolja el az olvasót, és elsődleges forrásokra, illetve a legfrissebb szakirodalomra építve nyújt képet erről az izgalmas repertoárról. Áttekinti Liszt dalainak kronológiáját, fogadtatását és különböző kiadásait; tárgyalja a művek különféle alakváltozatait és a mögöttük meghúzódó sajátosan liszti zeneszerzői gondolkodást; és érzékeny elemzések révén veszi számba a dalok legfőbb típusait. Túl azon, hogy felvázolja a dal műfajának 19. századi kontextusát, részletesen leírja azt a történelmi hátteret is, amely a többféle zenei-nemzeti identitással (magyar, francia, német) rendelkező Liszt művészetének megértéséhez nélkülözhetetlen. Bozó Péter könyve tehát nem csupán énekeseknek, Liszt-rajongóknak és a dalirodalom szerelmeseinek kínál izgalmas szellemi kalandot, hanem a 19. századi zene- és kultúrtörténet iránt érdeklődő szélesebb olvasóközönség számára is. 

Bozó Péter (1980) zenetörténész, 2006 óta az MTA BTK Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályának munkatársa. PhD doktori fokozatát weimari forrástanulmányok nyomán a budapesti Zeneakadémián szerezte 2010-ben, a jelen könyv alapjául szolgáló doktori értekezéssel. OTKA posztdoktori ösztöndíjasként az operett párizsi kezdeteiről és magyarországi gyakorlatáról folytatott kutatásokat. Jelenleg Bolyai-ösztöndíjasként Jacques Offenbach műveinek magyarországi fogadtatását vizsgálja.

 

Rózsavölgyi és Társa Kiadó, 2017.

Musica Scientia–sorozat

Írta: Bozó Péter

Tartalom

Előszó
I. BEVEZETÉS
Az esztétikai ítélőerő kritikája
Kiadások, kéziratos források
Korszakolás
II. VÍZIÓK ÉS REVÍZIÓK
Átdolgozások: Liszt zeneszerzői fejlődésének dokumentumai
Dalok zongorára, énekhangkísérettel
Für Kenner oder Liebhaber?
Fekvésváltozatok
Alternatív változatok és eltérő megzenésítések
III. VILÁGPOLGÁRSÁG ÉS NEMZETÁLLAM
Költők és kötetek
Műfaj és nemzeti identitás(ok)
A kaméleon és a nacionalizmusok: Liszt és a német egység
Nyelv és stílus
IV. KÖLTŐI SZÖVEG ÉS ZENEI FORMA
Egyszerű lírai strófikus költemények
Szonettek
Elbeszélő dalok
Lírai dal drámai formában
Dalciklus
Bibliográfia
Névmutató

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
2.315 Ft 2.199 Ft
Raktáron
4.490 Ft 4.041 Ft