Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Dévai Ferences Rendház 1850 előtti könyvei

Paraméterek

Sorozat Nemzeti Téka
Szerző Szabó Henriette
Cím A Dévai Ferences Rendház 1850 előtti könyvei
Alcím Katalógus
Kiadó Országos Széchényi Könyvtár
Kiadás éve 2002
Terjedelem 180 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 200 439 6
Eredeti ár:
250 Ft
A könyv elsődleges célja ennek az eddig feltáratlan egyházi gyűjteménynek a feltérképezése, valamint autopszia révén való részletes leírása és ezen keresztül az erdélyi ferences könyvkultúra egy fejezetének a megismertetése.

Leírás

A 18. századi alapítású Dévai Ferences Rendházat a BuIgáriából Havasalföldre, majd a Vulkán-szoroson át Erdélybe menekült bolgár szerzetesek, valamint a velük érkezett bolgár családok alapították. 1852-től a Kapisztrán Szent Jánosról, majd 1900-tól a Szent Istvánról nevezett provinciához tartozik. Az 1950-es évek elején államosított épületet a kilencvenes években jogos tulajdonosai visszafoglalhatták. A kolostor felújításakor végzett munkálatok során került elő a zárdatemplom tornyába elrejtett egykori ferences könyvtár pár száz kötetnyi anyaga. A megsemmisítéstől megmenekült gyűjteményben számos bibliográfiailag ismeretlen, nyomdatörténeti és kötéstörténeti szempontból figyelemre méltó mű maradt fenn. A Bolgár Rendtartomány és az általa alapított dévai rendház történetének összefoglalását követően a gyűjtemény 334 kötetnyi régi nyomtatványának – köztük egy ősnyomtatványnak – a részletes leírását tartalmazza a katalógus, egyebek mellett feltárva a tulajdonosi és egyéb kéziratos lejegyzéseket, a kötetek állapotára vonatkozó adatokat.
E munka elsődleges célja ennek az eddig feltáratlan egyházi gyűjteménynek a feltérképezése, valamint autopszia révén való részletes leírása és ezen keresztül az erdélyi ferences könyvkultúra egy fejezetének a megismertetése.
 
Lektor: Szelestei N. László

Tartalom

Ferencesek Déván
Călugăraii franciscani la Deva
Útmutató a katalógus használatához
Rövidítések jegyzéke
Katalógus
Nyomdászok, kiadók és nyomdahelyek mutatója
A bejegyzésekben található személynevek mutatója