Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A dinoszauruszok tündöklése és bukása

Paraméterek

Szerző Steve Brusatte
Cím A dinoszauruszok tündöklése és bukása
Alcím Egy letűnt világ újraírt története
Kiadó Park Könyvkiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 336 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 633 065 1
Eredeti ár:
5.999 Ft
5.399 Ft
Online kedvezmény: 10%

Hatvanhatmillió évvel ezelőtt a Föld legfélelmetesebb élőlényei, a dinoszauruszok örökre eltűntek. Mind a mai napig bolygónk nagy rejtélyei közé tartoznak. A fiatal amerikai paleontológus, Steve Brusatte – szakterületének kiemelkedő egyénisége – ebben a könyvében izgalmasan és olvasmányosan meséli el meglepő és új megvilágításba helyezett történetüket.

Leírás

Hatvanhatmillió évvel ezelőtt a Föld legfélelmetesebb élőlényei, a dinoszauruszok örökre eltűntek. Mind a mai napig bolygónk nagy rejtélyei közé tartoznak. A fiatal amerikai paleontológus, Steve Brusatte – szakterületének kiemelkedő egyénisége – ebben a könyvében izgalmasan és olvasmányosan meséli el meglepő és új megvilágításba helyezett történetüket. Feleleveníti a dinoszauruszok fejlődésének csúcspontjait, amikor sok száz fajuk létezett, majd megjelentek a mai madarak ősei, a szárnyakat viselő, tollas dinoszauruszok. Aztán feltehetőleg egy óriási meteorit csapódott be a Földbe, és majdnem az összes dinoszauruszt elpusztította – bekövetkezett a földtörténet egyik legnagyobb szabású tömeges kihalása. Brusatte beszámol néhány rendkívüli felfedezésről is, amelyet kollégáival együtt tett, például az ősi, ember nagyságú tyrannoszauriákról és a tollas raptorokról. Ezek alapjaiban változtatták meg a dinoszauruszokról való tudásunkat. A dinoszauruszok tündöklése és bukása nagyszerű tudományos mű, egyben remek ismeretterjesztő munka.

„Be akarom bizonyítani, hogy a dinoszauruszok nem holmi másvilági szörnyek voltak, az evolúció tévedéseinek sem mondhatók, és az sem igaz, hogy nem voltak igazán érdekesek. Nagyon is érdekesek voltak, ráadásul sikeresek is, jó 150 millió éven át éltek és virultak, közülük kerültek ki minden idők legfantasztikusabb lényei – ideértve azt a tízezerféle, ma is élő dinoszauruszt, amelyeket madaraknak mondunk.”

Steve Brusatte amerikai paleontológus, az Edinburgh-i Egyetem Geotudományi Intézetének professzora. Nemzedékének egyik legkiemelkedőbb kutatója, eddig több mint 15 új dinoszauruszfajt fedezett fel és nevezett el. Egyik fő kutatási területe a dinoszauruszok és a madarak közti evolúciós átmenet. Tudományos cikkeit többek közt a Scientific American és a Science folyóirat közli.

 

Park Könyvkiadó, 2023.

Írta: Steve Brusatte

Fordította: Főzy István, Vasvári Tamás

 

Kapcsolódó témakörök:

GeoLitera-sorozat

Paleontológia

Tartalom

A dinoszauruszok korszakának idővonala

A dinoszauruszok családfája

A történelem előtti idők világtérképe

Előszó: A kövületvadászat aranykora

1. A dinoszauruszok történetének kezdetei

2. A dinoszauruszok első sikerei

3. A dinoszauruszok főszerephez jutnak

4. Dinoszauruszok és vándorló kontinensek

5. A Tyrannosaurus és társai

6. A Dinoszauruszok Királya

7. A dinoszauruszok fénykora

8. Szárnyra kapnak a dinoszauruszok

9. Kihalnak a dinoszauruszok

Utószó: Élet a dinoszauruszok után

Köszönet

A forrásokról

A képek forrásai

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
3.490 Ft 2.966 Ft
Raktáron
4.500 Ft 4.275 Ft
Raktáron
5.980 Ft
Raktáron
7.990 Ft 6.791 Ft