Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A DSM-5 diagnosztikai vizsgálat zsebkönyve

Paraméterek

Szerző Nussbaum, Abraham M.
Cím A DSM-5 diagnosztikai vizsgálat zsebkönyve
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2013
Terjedelem 316 oldal
Formátum A/6, ragasztókötött
ISBN 978 963 9771 95 6
Ár:
4.500 Ft
4.275 Ft
Kedvezmény: 5%

A könyv segítséget nyújt a mentális okok következtében szenvedők pontos diagnózisában és ennek során a terápiás szövetség kialakításában, ami bármilyen pszichiátriai kapcsolatfelvétel célja, még akkor is, ha az olyan rövid, mint egy pszichiátriai interjú.

Leírás

A Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM-5, American Psychiatric Association) a mentális betegségek átfogó kézikönyve. Tartalmazza az egyes betegségek diagnosztikai kritériumait, és olyan változatos perspektívákból tekinti át az egyes zavarokat, mint a fejlődés, a genetika vagy a temperamentum. Könyvünk, „A DSM-5 diagnosztikai vizsgálat zsebkönyve” célja, hogy térképként és gyakorlati útmutatóként szolgáljon DSM-5 diagnosztikai interjúk során történő alkalmazásakor. Bár e könyv nem helyettesíti sem magát a DSM-5-öt, sem a pszichiátriai interjúkkal kapcsolatos tankönyveket (pl. MacKinnon et al., 2006; Shea, 1998; Sullivan, 1954), bemutatja, hogy hogyan alkalmazzuk hatásosan és hatékonyan a DSM-5 kritériumait az átfogó diagnosztikai interjú részeként.
A könyv a DSM-5 szerkezetét követi. Így az első részben bemutatjuk a diagnosztikus interjút. Az első és második fejezet a diagnosztikai interjú céljairól szól. A harmadik fejezet a diagnosztikus interjú elsajátításának hatékony struktúráját mutatja be. A negyedik és ötödik fejezet ismerteti, hogy a DSM-5 hogyan módosítja a diagnosztikus interjút. A második részben a klinikai gyakorlat számára operacionalizáltam a DSM-5 diagnosztikai kritériumait. A harmadik részben összefoglaltuk a diagnosztikai eszközöket és a további információkat. Összességében a könyv segítséget nyújt a mentális okok következtében szenvedők pontos diagnózisában és ennek során a terápiás szövetség kialakításában, ami bármilyen pszichiátriai kapcsolatfelvétel célja, még akkor is, ha az olyan rövid, mint egy pszichiátriai interjú.
 
Fordította: Gonda Xénia 

Tartalom

Előszó
I. rész
1. A diagnosztikai interjú – bevezetés
2. Szövetség kialakítása a diagnosztikus interjú során
3. A 30 perces diagnosztikus interjú
4. Kalandozások a dimenziókban
5. Főbb változások a DSM-5-ben
II. rész
6. A DSM-5 diagnosztikai interjú
III. rész
7. A DSM-5 rövid változata
8. Differenciáldiagnózis lépésről lépésre
9. A mentális státusz vizsgálata: pszichiátriai szótár
10. Az Amerikai Pszichiátriai és Neurológiai Szakvizsga Bizottság Klinikai Készség Kritériumai
11. Válogatott DSM-5 mérőeszközök
12. A személyiségzavarok dimenzionális diagnózisa
13. Alternatív diagnosztikai rendszerek és értékelőskálák
Referenciák
Index