Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A fafeldolgozás 1945 után

Paraméterek

Szerző Tóth Sándor
Cím A fafeldolgozás 1945 után
Alcím Fejezetek a fa- és a bútoripar történetéből 1945-től az ezredfordulóig Magyarországon
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2001
Terjedelem 388 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 502 737 0
Eredeti ár:
2.460 Ft

A tapasztalatok tárháza, az újabb tudományos felismerések gyakorlati hasznosításának dokumentuma ez a könyv, amely szervesen kapcsolja össze a hazai erdőgazdálkodást a faiparral, a hazai erdők teljesítőképességét a faipari kapacitással és ennek tulajdonviszonyaival.

Leírás

A tapasztalatok tárháza, az újabb tudományos felismerések gyakorlati hasznosításának dokumentuma ez a könyv, amely szervesen kapcsolja össze a hazai erdőgazdálkodást a faiparral, a hazai erdők teljesítőképességét a faipari kapacitással és ennek tulajdonviszonyaival.

A Lentiben született szerző faipari és gazdasági mérnök, kandidátus, minisztériumi főtanácsos, Budapest-rákoskeresztúri lakos. 1961-ben már a Budapesti Fűrészeknél dolgozott. Faipari Mérnöki Karon tanult Sopronban, majd Varsóban szerzett diplomát. Részt vett a Budapesti Bútoripari Vállalat Egri Gyárának üzembe helyezésében, az Épületasztalosipari és Faipari Vállalat Lenti Gyárának építésében, a Bútoripari Fejlesztési Intézet tevékenységének fejlesztésében. Irányítója volt a BUBIV gyártmányfejlesztésének, a BIFI bútorkonstrukciós kutatásainak, műszaki-gazdasági információs tevékenységének. Dolgozott az erdészeti és faipari szakigazgatásban. Megjárta, megismerte a fafeldolgozásnak szinte minden területét. Nyomtatott szakmai publikációinak száma meghaladja a 130-at, több szakkönyv szerzője. 1961-től tagja a Faipari Tudományos Egyesületnek, 1986-tól a „Faipar” Szerkesztő Bizottságának. 1984 óta tisztségviselője az Egyesületnek, jelenleg Budapesti Szervezetének elnöke. Dr. Tóth Sándor Lászlót kimagasló szakírói tevékenységéért 1997-ben „Lugosi Armand” díjjal, szakmai tudományos és társadalmi munkásságáért 2000-ben MTESZ díjjal tüntették ki.

1999-ben jelent meg a szerző „A fafeldolgozás 1945 előtt” c. könyve az Agroinform Kiadó gondozásában, amely az asztalosság kezdeteitől a II. világháborúig tárgyalta a fafeldolgozás történetének egyes fejezeteit Magyarországon. „A fafeldolgozás 1945 után” az előbbinél terjedelmesebb kiadvány, átfogja a szakma történetét az államosítástól, a szövetkezetesítéstől az összevonásokon és rekonstrukciókon keresztül egészen a privatizációig, majd a magán vállalkozásokig. Feldolgozza a fa- és bútoripari nagyvállalatok, gyárak, szövetkezetek, üzemek szerteágazó történetét. Az első átfogó szakmatörténeti összeállítás a hazai fagazdaság 1945 utáni történetéből.

 

Agroinform Kiadó, 2001.

Írta: Tóth Sándor László

Lektor: Dalocsa Gábor, Kovács Zsolt, Solymos Rezső

 

Kapcsolódó témakörök:

Faipari szakmai tankönyvek

Erdőgazdálkodás

Tartalom

Előszó
Második előszó
Bevezetés

I. Általános szakmatörténet

1. Történeti szakaszok

2. A fafeldolgozó ipar

3. Épületasztalos-ipar

4. Bútoripar

5. Fa- és bútorgazdasági kapcsolatok

6. Intézmények, szervezetek

7. Szakoktatás, szakirodalom, hagyományok

8. Szakkiállítások

9. A fagazdaság jövőképe

II. Üzemtörténet

10. Fűrészüzemek, falemez- parketta- és ládagyárak

11. Szövetkezetek, vegyes faipari vállalatok

12. Többtelephelyes nagyvállalatok és gyáraik

13. Bútorgyárak

14. Gyufagyárak, épületasztalos-ipari és vasalatgyártó vállalatok

15. Fa- és bútorkereskedelem

16. Az 1999. utáni vállalkozásokból

Összefoglalás

Summary

Táblázatok

Ábrák

Felhasznált források

Névmutató

Kapcsolódó kiadványok