Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A gyászolás bibliája

Paraméterek

Szerző Sue Morris
Cím A gyászolás bibliája
Alcím Önsegítő útmutató
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 132 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5574 53 5
Eredeti ár:
2.800 Ft
2.660 Ft
Online kedvezmény: 5%

Mindenkinek más története van arról, hogyan veszített el valakit, és az milyen hatással volt az életére. A veszteség lehet előre látható, de bekövetkezhet váratlanul és tragikusan is. Függetlenül attól, hogyan vesztette el őt, az, ha beszélni tud arról, akár nyilvánosan, akár négyszemközt, segít a történtek feldolgozásában, elfogadásában.

Leírás

Mindenkinek más története van arról, hogyan veszített el valakit, és az milyen hatással volt az életére. A veszteség lehet előre látható, de bekövetkezhet váratlanul és tragikusan is. Függetlenül attól, hogyan vesztette el őt, az, ha beszélni tud arról, akár nyilvánosan, akár négyszemközt, segít a történtek feldolgozásában, elfogadásában. A történtekről gondolkodva több fontos tényezőt kell figyelembe vennie. A könyvben ezekkel foglalkozunk.

Még ha nem is tartja magát „társalgós” típusnak, akkor is fontos feltennie a kérdést: volt-e alkalma arra, hogy beszéljen a veszteségéről. Vannak, akik egyáltalán nem érzik ennek szükségét, és inkább magukba fordulva gondolják át a dolgokat. A többieknek beszélgetésre van szükségük az érzelmeik kifejezésére. Ám gyakran éppen ez a legnehezebb – találni valakit, aki valóban meghallgatja, és nem ilyen-olyan tanácsokat osztogat. A gyászolók gyakran mondják, hogy kezdetben még tudtak beszélni a veszteségükről, de idővel ez egyre nehezebb lett, mert féltek, hogy azzal terhelik a környezetüket. Egészében véve a mi kultúránk nem igazán hatékony a gyász támogatásában. A többség hajlamos kerülni a halál témáját, különösen, mert tehetetlen azzal szemben. Általános felfogás, hogy a gyász olyasvalami, amin könnyen és viszonylag rövid idő alatt túl lehet lenni, ki lehet gyógyulni. Ez egy elterjedt tévhit – és makacs, mint a tévhitek általában. A vége gyakran az, hogy türelmetlenné válnak a gyászoló „haladásának” elmaradása miatt, és kezdenek arra célozgatni, hogy mostanra már jobban kellene lennie. A probléma a gyász széles körű meg nem értése – ezt az alkalmazkodási és újratanulási folyamatot nem lehet siettetni.

 

Animula Kiadó, 2022.

Írta: Sue Morris

Fordította: Dr. Zsila Ferenc

 

Kapcsolódó témakör:

Tanatológia

Tartalom

1. Az ön története

2. A gyász hatalma

3. Engedély a gyászra

4. Az irányítás visszaszerzése

5. Döntsön a cselekvés mellett

6. Fájdalmas beszélgetések

7. A kapcsolat ápolása

8. Az első próbatételek

9. Az új ösvény

10. Egy fejezet a támogatóknak

Függelék. Hasznos segítségek