Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A gyermek

Paraméterek

Szerző Erich Neumann
Cím A gyermek
Alcím A bontakozó személyiség struktúrája és dinamikája
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 244 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5443 79 4
Eredeti ár:
3.700 Ft
3.515 Ft
Online kedvezmény: 5%

„A gyermek” a gyermeki tudatosság kialakulását vizsgáló egyik legjobban kidolgozott elmélet az analitikus pszichológiában. Olvasása során választ kapunk arra a kérdésre, hogy az „őskapcsolat” miért olyan nagy jelentőségű életünkben, megismerhetjük továbbá társas viselkedésünk alapmintáit és azok hátterét is.

Leírás

„A gyermek” a gyermeki tudatosság kialakulását vizsgáló egyik legjobban kidolgozott elmélet az analitikus pszichológiában. Olvasása során választ kapunk arra a kérdésre, hogy az „őskapcsolat” miért olyan nagy jelentőségű életünkben, megismerhetjük továbbá társas viselkedésünk alapmintáit és azok hátterét is. Neumann kreatív, szabad gondolkodó volt.  E könyvének az az alapgondolata, hogy a gyermeki Én fejlődési fázisai megfeleltethetőek az emberi tudat fejlődési fázisainak, amelyről legnagyobb és legismertebb művében a „Tudatfejlődés eredettörténtében” írt. „A gyermek” korát megelőzően helyezi a gyermek fejlődését egy olyan elméleti keretbe, amelyben a kollektív tudattalan archetipikus hatásaival párhuzamosan figyelembe veszi a csecsemő testi tapasztalásainak jelentőségét is az én-tudat alakulásában. Neumann egészen apró testi történések megfigyelésével az egyedi gyermek tapasztalásainak mélyére hatol. Ezzel a szemlélettel megkísérli teljességében megérteni, mi is történhet a gyermek fejlődésében a legkorábbi anya-gyerek kapcsolatban, és hogyan halad a gyermek a tudati differenciálatlanság állapotából a testi tapasztalatok beépítésével a világ és önmaga differenciált felfogása felé.

Nem csupán azoknak ajánljuk ezt a könyvet, akik gyermekekkel dolgoznak, hanem olyan szakembereknek is, akik lelki problémákkal küzdő felnőttekkel foglalkoznak. Az „őskapcsolatban” nem egészségesen fejlődő gyermeki Én – segítség híján – egész életében hordozni fogja magában sérüléseit, és képtelen lesz arra, hogy a társadalomban kibontakoztassa önmagát úgy, hogy közben szociális alkalmazkodása megfelelő.

„Csak az az egyén lesz képes felebarátja méltóságát is komolyan venni és elismerni őt, mint a világ egy másik értelmes és jelentős középpontját, aki képes önmaga antropocentrikus méltóságát komolyan venni s úgy tekinteni saját magára, mint a teremtés egyik céljára.”

Erich Neumann 1905-ben született Berlinben. Filozófia doktora címet szerzett, majd elvégezte az orvosegyetemet, végül pszichológiát tanult. Családjával 1933-ban elhagyta Berlint, és csaknem egy éven át C. G. Jung tanítványaként analitikus pszichológiai képzésben részesült. 1934-től 1960-ban bekövetkezett haláláig Tel Aviv-ban élt, gyógyított, tanított és írta a műveit.

 

Oriold és Társai Kiadó, 2018.

Írta: Erich Neumann

Fordította: Valachiné Geréb Zsuzsanna, Majoros Andrea, Hank Anita, Dr. Laczkó Katalin

Szaklektor: Temesvári Petra

Tartalom

Előszó az 1990-es angol kiadáshoz

Előszó a magyar kiadáshoz

1. fejezet

Az anyához fűződő őskapcsolat és a gyermeki fejlődés első fázisai

2. fejezet

Az őskapcsolat és az Én-Selbst kapcsolathoz vezető fejlődés

3. fejezet

Az őskapcsolat zavarai és azok következményei

4. fejezet

A matriarchátusból a patriarchátusba

A patriarchális uroborosz és a nőies

A gyermek és a férfias a matriarchális fázisba

Az Én önállóvá válása és az ellentétek megjelenése

Az elválasztás

Tisztaság, felegyenesedés és a „gonosz” problematikája

5. fejezet

A gyermeki fejlődés Én-szintjei

A fallikus-ktonikus és a fallikus-mágikus Én-szint

A matriarchátus meghaladása a mágikus-harcias és a szoláris Én által

A totemizmus és a patriarchális fejlődés

6. fejezet

A patriarchátus

Az apaarchetípus és a férfias

Utószó

Függelék

Jegyzetek

Források

Erich Neumann további munkái

Név- és tárgymutató