Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A gyermek joga a tiszteletre

Paraméterek

Sorozat Janusz Korczak–életműsorozat
Szerző Korczak, Janusz
Cím A gyermek joga a tiszteletre
Alcím Internátus – Nyári táborozás – Árvaház
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 256 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 41 9
Ár:
2.200 Ft
1.870 Ft
Kedvezmény: 15%

Janusz Korczak filozófiai megközelítésű és praktikus megállapításai örökérvényűek, kérdez, kételkedik, kérdések feltevésére biztat, és tudományos igényű kíváncsiságra készteti olvasóit. Értőn kapcsolja össze a kognitív és az affektív világot a gyermekek viselkedésének megértésére irányuló igyekezetében és ellátásuk során.

Leírás

Sajátos Korczak recepció igényével indítjuk útjára sorozatunkat. Munkásságából olyan válogatást kívánunk az Olvasó elé tárni, amely bemutatja a polihisztor Öreg Doktor érdeklődési körébe került tudományterületeket, témákat, azzal a céllal, hogy aki a gyermekneveléssel bármilyen kapcsolatba kerül, találjon segítséget, iránymutatást saját tevékenységéhez – továbbá az, hogy biztassunk mindenkit Janusz Korczak felfedezésére.

Janusz Korczakot sokan ismerik, azonban – sajnálatos módon – még többek számára ismeretlen a lengyel orvos, pedagógus, gyermekvédő, az ember. Miért lehet – bő évszázadnyi távolságból – munkássága fontos a ma emberének, korunk orvosainak, pedagógusainak, pszichológusainak, szociális munkásainak, gyermekvédelmi szakembereinek? Mert filozófiai megközelítésű és praktikus megállapításai örökérvényűek, mert kérdez, kételkedik, kérdések feltevésére biztat, és tudományos igényű kíváncsiságra készteti olvasóit. Mert értőn kapcsolja össze a kognitív és az affektív világot a gyermekek viselkedésének megértésére irányuló igyekezetében és ellátásuk során.

Kötetünk – és ezzel sorozatunk – címadó írása: A gyermek joga a tiszteletre. Nem véletlenül döntöttünk a cím választásakor így, mert Korczak nem csupán szerette, szolgálta, hanem tisztelte is a gyermekeket.

Janusz Korczak a lengyel közgondolkodásban kitüntetett helyet elfoglaló 20. századi személyiség. Születési idejében bizonytalan az utókor. Varsóban 1878-ban vagy 1879-ben született Henryk Goldszmitként. Ismert neve egy irodalmi pályázattal függ össze. A Varsói Kurír irodalmi pályázatára 1898-ban megküldött művének jeligéje volt Janasz Korczak, melyből egy elírás révén lett a ma ismert Janusz Korczak.

Orvosi diplomát szerzett és gyermekorvosként praktizált, ugyanakkor életrajzírói gyógypedagógusként, pszichopedagógusként, reformpedagógusként, gyermekvédelmi szakemberként, valamint íróként egyaránt emlegetik. Írói munkássága a gyermek és ifjúsági irodalom terén jelentős, ezen túl közírói szerepet is vállalt.

Dr. Henryk Goldszmitet (Janusz Korczakot) az általa vezetett árvaház gyermekeivel együtt a treblinkai haláltáborban 1942-ben gyilkolták meg – hetvenöt éve...

Fordította: Szenyán Erzsébet, Éles Márta

 

Janusz Korczak további művei

Tartalom

A szerkesztő előszava (Takács István)

A gyermek joga a tiszteletre (fordította: Szenyán Erzsébet)

Lenézés – bizalmatlanság

Idegenkedés

A tisztelethez való jog

A gyermek joga arra, hogy az legyen, ami

Hogyan szeressük a gyermeket

Előszó a második kiadáshoz (fordította: Szenyán Erzsébet)

Internátus (fordította: Szenyán Erzsébet)

Nyári tábor (fordította: Szenyán Erzsébet)

Árvaház (fordította: Éles Márta)

Dr. Hersz (Henryk) Goldszmit – Janusz Korczak