Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A gyermekek játéka – és ami mögötte van

Paraméterek

Szerző Bavalics Laura – Böddi Zsófia – Kerekes Valéria
Cím A gyermekek játéka – és ami mögötte van
Alcím Gyakorlati útmutató az óvodások játékának megismeréséhez és megértéséhez
Kiadó Móra Ferenc Könyvkiadó
Kiadás éve 2024
Terjedelem 144 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 603 585 3
Eredeti ár:
3.499 Ft
2.974 Ft
Online kedvezmény: 15%

A szerzők (játékmódszertannal foglalkozó – kutató, pedagógus, (gyermek)pszichológus, óvodapedagógus – szakemberek) célja, hogy az óvodáskor mindennapjaiban sűrűn előforduló játékhelyzetek leírásával és elemzésével az olvasó számára érthetőbbé tegyék a kisgyermekek belső világát, segítsenek felkészültebb partnerré válni a játékban.

Leírás

A gyermekek játéka évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget. Mi mindent tud a játék, ami miatt meghatározó szerepe van a gyermekek életében? Miért fontos megismernünk működését? A játék áthatja a kisgyermekek mindennapjait, valamelyik tevékenységük erre épül, ebből indul ki vagy ebben végződik. A környezetük felfedezésétől, a különböző építmények létrehozásán át, a szerep- és szabályjátékokig. Játszhatnak egyedül, felnőttel vagy más gyermekekkel együtt. Látható, megfogható eszközökkel éppúgy, mint fantáziájuk tágas világában. A szerzők (játékmódszertannal foglalkozó – kutató, pedagógus, (gyermek)pszichológus, óvodapedagógus – szakemberek) célja, hogy az óvodáskor mindennapjaiban sűrűn előforduló játékhelyzetek leírásával és elemzésével az olvasó számára érthetőbbé tegyék a kisgyermekek belső világát, segítsenek felkészültebb partnerré válni a játékban.

„A játék fejlődése, a gyermekek játékának támogatása kiemelt terület az óvodai nevelésre való felkészülésben. Három kiváló, sokéves tapasztalattal rendelkező szakember lényegre törő áttekintését olvashatjuk ebben a könyvben az óvodáskorú gyermekek játékáról, a játéktípusokról, a játékban rejlő fejlődési és élményfeldolgozási lehetőségekről. A nemzetközi szakirodalomra is építő, új fogalmakat is behozó összefoglalóhoz remekül kapcsolódnak a valós játékhelyzetek. A konkrét példák tagolt, részletes leírása révén a szerzők a gyakorlatban is értelmezik az elméleti fogalmakat. Megismerhetjük a szituációk előzményét és körülményeit, rámutatnak a dilemmákra, a lehetséges konfliktushelyzetekre. Az esetelemzések gondolatmenete is tanulságos, segíti az olvasókat a gyermeki játék motívumainak és folyamatának megértésében, hogy tudatosabban támogató jelenléttel működjenek majd az óvodások nevelésében. Szívmelengető látni pedagógusképzésünk értékeinek folytatását és megújulását ebben az inspiráló kötetben.”

Dr. Serfőző Mónika egyetemi docens, tanszékvezető

(ELTE Tanító- és Óvóképző Kar)

„Játszani kell! A játékban tanul meg egy gyermek mindent, ami az élethez kell. Megnyugodni, kérdezni, hősnek lenni, nem feladni, együttműködni. A játék során fedezi fel önmagát, a képességeit, hogy mit szeret, mitől fél, és a játékon keresztül el is tudja magában rendezni mindezt. A felnőtt, aki a gyermeket segíti ebben – kulcsfontosságú. Pedagógus és szülő egyaránt olyan ismeretet kap ebből a könyvből, amivel lehetőséget ad a gyermek számára, hogy neki már csak játszani kelljen, továbbá segítséget nyújt abban is, hogy a felnőtt tudatosabban biztosítsa a gyermek számára azt a csodálatos teret, amiben szabadon felfedezheti a játék világát.”

Tóth Zsuzsa pszichopedagógus, családterapeuta,

a Bárányfelhő Fejlesztő és Terápiás Központ alapítója, vezetője

 

Móra Ferenc Könyvkiadó, 2024.

Írta: Bavalics Laura – Böddi Zsófia – Kerekes Valéria

Illusztrálta: Novák Tamás

 

Kapcsolódó témakör:

Játékgyűjtemények