Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A halál kilovagolt Perzsiából

Paraméterek

Sorozat Osiris Diákkönyvtár
Szerző Hajnóczy Péter
Cím A halál kilovagolt Perzsiából
Alcím Válogatott írások
Kiadó Osiris Kiadó
Kiadás éve 2007
Terjedelem 286 oldal
Formátum A/6, ragasztókötött
ISBN 978 963 389 940 3
Ár:
920 Ft
828 Ft
Kedvezmény: 10%

Hajnóczy Péter személyes indulatoktól fűtött prózája a magyar irodalom legjavába tartozik, a szabadságra és a szilárd igazságra vágyó ember keserves igyekezetéről szólnak írásai.

Leírás

Hajnóczy Péter személyes indulatoktól fűtött prózája a magyar irodalom legjavába tartozik, a szabadságra és a szilárd igazságra vágyó ember keserves igyekezetéről szólnak írásai. Mindig a társadalmi és egyéni létezés feszültségéről ír. A kötetben a hosszas küzdelem után az írónak valódi sikert hozó kisregény, A halál kilovagolt Perzsiából került az élre, a mű először 1979-ben jelent meg. Hajnóczy Péter kisregénye két cselekményszál párhuzamos kibontásával egyazon kérdésre keresi a választ, arra, hogy miként tud az ember különböző helyzetekben önmaga maradni, a csábításokat megkerülve és leküzdve önmagához, elveihez hűen, bátran és szabadon választani. Szenvedő hőse saját démonaival, látomásaival, s főként az alkohollal küzd, s mindez az alkotásért, az írásért történik, azért az ugyancsak embert próbáló munkáért, amely – ennél az íróhősnél – a „rettenetes üres fehér papír” előtti gyakori szenvedést jelenti. A második cselekményszál a múlt, amikor az elbeszélő hős még fiatal és nagyon magányos volt, és magányát feloldandó, megismerkedett egy fiatal lánnyal a strandon a csodálatos nyárban. Ám egyre inkább világossá vált előtte, hogy a lány – bármennyire is szüksége van rá – hozzá méltatlan, csakis visszahúzó erő lehet. A két csábítás – az ifjúkori kapcsolat s a felnőtt férfi alkohollal való vívódása – gyakran vad víziókban, ám rendkívül szűkszavú, néha csak egy-egy szóra, félmondatra szorítkozó jelzések formájában, érzékletesen és kifejezően jelenik meg a korán lezárult életmű legjobb darabjában.
A Jézus menyasszonya abszurd története egy képzeletbeli kisvárosban játszódik, ahol vadászati engedélyt árusítanak külföldi vadászoknak a város bennszülött lakói. E félelemmel teli légkörben egy banális szerelmi történet indul el: a főhős fiatalember megismerkedik a moziban egy magányos fiatalasszonnyal. Néhány nap múlva rájön, hogy az asszony a vadászok és a vadászati engedélyt kiállító hatóság kezére akarja játszani őt. A bekövetkező tragédia méltó a kisregény fikciójához.
Az elkülönítő című munka szociográfiai mű, 1973-1975 között írta Hajnóczy a magyarországi elmebetegek méltatlan helyzetéről, a lepusztult kórházakról, otthonnak nevezett, rémes gyűjtőhelyekről.

Tartalom

Az alkoholista
Mosószappan
Finomfőzelék feltéttel
Foghúzás
Hány óra?
A kék ólomkatona
M
A fűtő
A véradó
A halál kilovagolt Perzsiából
Jézus menyasszonya
Temetés
Ösztönző elem
A farmer
Egy pár cipő
Embólia kisasszony
A vese-szörp
A pad