Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A hangszeres magyar népzenéről

Paraméterek

Szerző Okos Tibor
Cím A hangszeres magyar népzenéről
Alcím Segédlet a népzenei ismeretek oktatásához (CD-melléklettel)
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2004
Terjedelem 148 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9412 16 3
Ár:
2.890 Ft
1.445 Ft
Kedvezmény: 50%

A kiadvány a népzenei ismereteknek az ének-zene tanításba való integrálását segíti elő. Bemutatja a magyar népi hangszereket, a hangszeres együtteseket, a népzenei dialektusokat. Kitér a táncházi mozgalomra, és bemutatja, hogyan készíthetünk házilag egyszerűbb hangszereket. A könyvet példatár és egy 65 szemelvényből álló hangzó CD-melléklet egészíti ki.

Leírás

A kiadvány a népzenei ismereteknek az ének-zene tanításba való integrálását segíti elő. Bemutatja a magyar népi hangszereket, a hangszeres együtteseket, a népzenei dialektusokat. Kitér a táncházi mozgalomra, és bemutatja, hogyan készíthetünk házilag egyszerűbb hangszereket. A könyvet példatár és egy 65 szemelvényből álló hangzó CD-melléklet egészíti ki. A pedagógus szerző zenész is, a Gajdos zenekar tagja.

Tisztelt énektanárok, tisztelt kollégák!
A magyar népzene megkedveltetésével, zenei hagyományaink, évezredes tulajdonunk megismertetésével – valljuk meg – adós marad iskolarendszerünk. Nemcsak az általános- és a középiskolákban, hanem a főiskolákon is. A népdalok ugyan szerepelnek tananyagunkban, de a népi hangszerekről, a hangszeres magyar népzenéről igen kevés szó esik, ha egyáltalán sor kerül rá. Pedig fontos lenne megismertetni népi hagyományunk e szeletével is gyermekeinket, hiszen ők lesznek majd azok, akik továbbéltethetik, továbbadhatják ősi tudományunkat. Hogyan tehetnék ezt, ha mi nem tanítjuk, esetleg nem tudjuk megtanítani őket ezekre, mi sem lévén járatosak népi hangszereink világában. Ehhez a munkához szeretne segítséget nyújtani A hangszeres magyar népzenéről című, ismertető jellegű kötet.
Ajánljuk tehát azoknak a tanár kollégáknak, akik szívesen megismerkednek a magyar nép egyes csoportjainak zenei életével, általuk használt hangszerekkel. A barkácsoló kedvűek a könyv fényképekkel ellátott útmutatói alapján néhány egyszerűbb hangszert is elkészíthetnek.
A végső cél azonban mégiscsak az, hogy tanítványaik kezébe is eljusson e tankönyvnek is szánt mű. A könyv és az Önök segítségével szakszerűen avathatjuk be diákjainkat a magyar zenei anyanyelv titkaiba. Ebben segít a könyvhöz mellékelt CD is, melyen a könyv menetéhez rendelve találhatók meg az egyes hangszerek hangjai, egyes zenekarok hangzása és a magyar nyelvterület mindegyik dialektusából egy-egy zenei szemelvény. Bízva érdeklődésükben, tisztelettel: Okos Tibor
 
Lektor: Olsvai Imre

Tartalom

Hangolódás
Magyar népi hangszerek
Idiofon hangszerek
Membranofon hangszerek
Aerofon hangszerek
Chordofon hangszerek
Hangszeres együttesek
Alkalmi együttesek
Állandó zenekari összeállítások
Népzenei dialektusok
Dunántúl
Észak
Alföld
Erdély
Csángók
Táncházi mozgalom
Hangszerkészítés
Példatár
CD melléklet
Felhasznált és ajánlott irodalom
Népzenei füzetek
Hangzó kiadványok
Fényképek jegyzéke