Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Harmadik Birodalom kultúrtörténete

Paraméterek

Szerző Föllmer, Moritz
Cím A Harmadik Birodalom kultúrtörténete
Kiadó Corvina Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 268 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 13 6462 0
Eredeti ár:
3.990 Ft
3.591 Ft
Online kedvezmény: 10%

A Harmadik Birodalom kultúrája felülről irányított tömegkultúra volt, amelyben a radikális nacionalista víziók és látványos tömegrendezvények mellett jól megfértek a klasszikus koncertek és a populáris filmvígjátékok. Épp a többség ízléséhez való igazodás, a polgári kultúra látszólagos kontinuitása volt az, ami nagymértékben fokozta a rezsim elfogadottságát.

Leírás

A Harmadik Birodalom kultúrája felülről irányított tömegkultúra volt, amelyben a radikális nacionalista víziók és látványos tömegrendezvények mellett jól megfértek a klasszikus koncertek és a populáris filmvígjátékok. Épp a többség ízléséhez való igazodás, a polgári kultúra látszólagos kontinuitása volt az, ami nagymértékben fokozta a rezsim elfogadottságát. A Weimari Köztársaság alatti egzisztenciális problémák után egy új, modern élet perspektívái nyíltak meg a rendszer hívei előtt. Az „Örömből merített erő” mozgalom keretében sokak számára elérhetővé vált a nyaralás és a tömegsport, milliós közönség látogatta a sporteseményeket – 1936-ban olimpiát is rendeztek Berlinben –, a reklámok képi világa pedig már az autó- és családiház-tulajdonosok társadalmát vetítette előre. Mivel azonban a nemzetiszocialista időszak kultúrája sokféle igénynek hangot adott és mindenféle fantáziának teret engedett, képes volt arra is, hogy legitimálja a háborút, a nagy-birodalmi törekvéseket és a zsidó származású állampolgárok fokozatos kiszorítását a társadalomból, majd pedig megsemmisítésüket.

Moritz Föllmer, az Amszterdami Egyetem professzora innovatív megközelítésű és számos magántörténelmi kordokumentumot felhasználó kultúrtörténetében elsőként hangsúlyozza következetesen ezt az összefüggést. Föllmer kifejti azt is, mit jelentett 1933 és 1945 között a kultúra a meggyőződéses nemzetiszocialisták, a politikától látszólag távolságot tartó kortársak és az antifasiszták, illetve a zsidó származásúak számára.

Fordította: Kurdi Imre

Tartalom

Bevezetés
I. A weimari kultúrától a „német” kultúra felé
Weimar mint „válság”
Hatalmi demonstráció és marginalizálás
II. A nemzetiszocializmus mint kulturális szintézis
Presztízs és patronázs
A képzelet hatalma
A másképp gondolkodók izolációja
III. A „tiszta” kultúra felé
A faj mindenekfelett
Látványosan prezentált, nagy-birodalmi álmok
A zsidók küzdelme a megmaradásért
IV. Kultúrák háborúja
Harci szellem és szórakozásvágy
Nagy-birodalmi tapasztalatok
Európa megújítása
V. A rombolás kultúrája
A megsemmisítés jegyében
A német kultúra ellen?
Ártatlanság és bukás
Zárószó
Jegyzetek
Válogatott bibliográfia
A képek forrása
Személynévmutató