Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A hatékony tanulás titka

Paraméterek

Szerző Roeders, Paul – Gefferth Éva
Cím A hatékony tanulás titka
Alcím A hatékony tanítás és tanulás dinamikája
Kiadó Trefort Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 215 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 446 453 2
Eredeti ár:
3.500 Ft
3.150 Ft
Online kedvezmény: 10%
A könyv elsősorban tanárok számára készült útmutató. Különösen a hagyományos frontális oktatási formából az aktív tanulási folyamatok bevezetésére való váltáskor van nagy szükség arra, hogy a tanár útmutatást kapjon az új alapelvek, új szempontok elsajátításához és egy sor, az osztályban könnyen alkalmazható konkrét példa is rendelkezésére álljon.

Leírás

Az elmúlt évtizedekben az oktatási intézményekre általában az volt a jellemző, hogy a lehető legtöbb tudást akarták elsajátíttatni a tanulókkal. Ez azonban túlságosan is egyoldalú meghatározása az iskolának, mint pedagógiai intézménynek, és a tanulónak, mint ,,felvevőnek”. Igen gyakran megfeledkeznek arról, hogy az iskolában nevelés is folyik, emberi kapcsolatok alakulnak ki, és a tanulóknak sokféle készséget kell(ene) elsajátítaniuk. Ez a veszély napjainkban fokozódik azáltal, hogy egyre elfogadottabb a „vissza az alapokhoz” (back to the basics) gondolata, mely az iskola feladatát ismeretközlésre redukálja, és az általános iskola feladatainak ezzel összhangban lévő meghatározása. Ugyanakkor, a gondoskodó társadalom fogalmából kiindulva, az iskolának egyre nagyobb szerepet szánnak a problémás gyerekekkel való foglalkozásban, miközben az is követelmény, hogy az oktatás költségei szinten maradjanak, sőt lehetőleg csökkenjenek. Ebből következik, a normál és problémás gyerekek számára létesített (ún. speciális kisegítő oktatás) általános iskolák közötti újabb együttműködés, az „újra együtt az iskolában” gyakorlata, a befogadás (inkluzió). Sok iskolában azonban nem készültek fel még a problémás esetekkel való foglalkozásra. Ez a könyv erre a nehézségre is kínál egy lehetséges megoldást. Gyakorlati munkamódszereket mutatunk be, amelyek segítségével a fenti probléma a tanár és a tanuló számára egyaránt kellemes módon oldható meg. Ezért ezt a könyvet a módszerek kipróbálásához és használatához szükséges „bevezető" könyvnek tekintjük.
A könyv hangsúlyozza, az iskolának igen fontos irányító szerepe van abban, hogy a tanulókban kialakuljanak a különböző készségek, ezért ötleteket ad ahhoz, hogyan fejleszthető az önállóság, az önmagunkért érzett felelősség, a kreativitás a mindennapi nehézségek megoldásában az osztályon belül és kívül – a problémás és problémamentes gyerekeknél egyaránt.
A könyv elsősorban tanárok számára készült útmutató. Különösen a hagyományos frontális oktatási formából az aktív tanulási folyamatok bevezetésére való váltáskor van nagy szükség arra, hogy a tanár útmutatást kapjon az új alapelvek, új szempontok elsajátításához és egy sor, az osztályban könnyen alkalmazható konkrét példa is rendelkezésére álljon.
 
Írta: Paul Roeders - Gefferth Éva
Fordította: Domokos Katalin, Gefferth Éva

Tartalom

I. rész: Az oktatás újszerű szemlélete
A nevelés és oktatás elsődleges céljai
Az oktatás, mint holisztikus folyamat
A tanulás biológiai alapjairól
Az oktatás, ami a diákokat útjukon elkíséri
Egy előfeltétel: a diákok közötti támogató kapcsolatok
Kinek felel meg a „diákokat kísérő oktatás”?
Az intellektuális fejlődés és a többszörös intelligencia
Társas és erkölcsi fogalmak:
Az oktatási tevékenységek legitimitációjának alapja
A tanulók baráti kapcsolatai
II. rész: A változó iskolaszervezet
Az iskola szervezése és a kooperatív módszerek bevezetése
A „diákokat kísérő oktatás” és az iskola szervezete
III. rész: Gyakorlati munkamódszerek
Első módszer: A tandem: A kétüléses kerékpár
Második módszer: Diákcsoportok
Harmadik módszer: A mozaik
Negyedik módszer: Ellentmondások és viták
Ötödik módszer: Csoportos projektek
IV. rész: Gyakorlati tapasztalatok
Egy kísérlet eredményei
Összefoglalás
Irodalomjegyzék
Tárgymutató