Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A hipofízisper

Paraméterek

Szerző László Ferenc
Cím A hipofízisper
Kiadó Bába Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 335 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 319 009 8
Eredeti ár:
3.935 Ft
3.541 Ft
Online kedvezmény: 10%

László Ferenc fő érdeme a szegedi endokrin kutatói hálózat kiépítése. A konstruált hipofízis-per 1986-ban pillanatok alatt romba döntötte ezt az értékes konstrukciót...

Leírás

Szegeden a múlt század második felében híres endokrin intézetek működtek kutatói és klinikai vonatkozásban is: Kórbonctani Intézet (Korpássy Béla, Bara /Bachrach/ Dénes), Orvosvegytani Intézet (Kovács Kálmán kémikus, Penke Botond, Baláspiri Lajos), Kórélettani Intézet (Telegdy Gyula, Kovács L. Gábor), Szülészeti Klinika (Szontágh Ferenc, Kovács László), I. sz. Belklinika (Julesz Miklós, Kovács Kálmán patológus). László Ferenc tudományos és kutató munkája e hagyományokra épült. Fő érdeme a szegedi endokrin kutatói hálózat kiépítése. Az MTA támogatásával konzorciumot hozott létre, amelynek célja: az alap kutatás eredményeinek hasznosítása a klinikumban.
Klinikai vonatkozásban – román és olasz (Serono) kapcsolatai felhasználásával – úttörő jelentőségű tevékenységet folytatott a hipofízer törpék kezelése és a differenciált pajzsmirigyrák komplex terápiájának bevezetése terén. A kísérletes munkában legnagyobb nemzetközi elismerést a peptid- és non-peptid vazopresszin antagonisták hatásának, ill. a kétoldali vesekéreg elhalás kialakulás-mechanizmusának tanulmányozása során ért el. Hazai és külföldi tudományos együttműködéseket épített ki. Ezek a kooperációk is hozzájárultak ahhoz, hogy László Ferenc tízéves professzorsága alatt világhírű endokrin osztály jöjjön létre.
A konstruált hipofízis-per 1986-ban pillanatok alatt romba döntötte ezt az értékes konstrukciót. Mi, akik személyesen ismertük László Ferencet, döbbenten hallgattuk, olvastuk az erről szóló – nem mindig pártatlan – tudósításokat. Egyszerűen nem hittük el a rágalmakat, az infámis vádakat. Meggyőződésem: László Ferencet nem elítélni, hanem elismerni kellett volna a betegek és a tudomány érdekében kifejtett munkásságáért.
 

Tartalom

Előszó helyett
Gyökerek
Gyermekkor
Elemi iskolai időszak
Gimnáziumi évek I.
NÉKOSZ-időszak
Szentgotthárd
Vissza Szentgotthárdra
Felkészülés az érettségire (Szentes)
Pályaválasztás
Egyetemi diákévek
Belklinikai évek első időszaka (1958-1964)
Holland tanulmányút (Utrecht 1964-65)
Visszatérés a belklinikára (1965-1976)
Önálló Endokrin Osztály és Kutató Laboratórium időszaka (1976-1986)
Előjáték
Nyomozati összefoglaló
Vádirat
Első tárgyalás
Második tárgyalás
Sajtóvisszhang a szegedi tárgyalás után
Fellebbezés a Legfelsőbb Bírósághoz
Legfelsőbb bírósági tárgyalás
Sajtóvisszhang a Legfelsőbb Bírósági tárgyalás ítélete után
Friderikusz-interjú
REHABILITÁCIÓ?
Fráter-korszak
Újrakezdés
70 éves megemlékezések
20 éves évforduló
Utószó
A védőügyvéd visszaemlékezése
Önéletrajz
Névmutató