Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Hortobágy krónikája

Paraméterek

Szerző Komjáthy István
Cím A Hortobágy krónikája
Kiadó Attraktor Kiadó
Kiadás éve 2006
Terjedelem 201 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9580 71 6
Ár:
2.400 Ft
2.280 Ft
Kedvezmény: 5%
A kötetet a család tulajdonában álló kéziratból közöljük, valószínűleg a szerző által többször átdolgozott, utolsó verzióról van szó.

Leírás

Komjáthy István (egy magánlevelében) így ír a kötet keletkezésének körülményeiről: ,,1947-ben, Debrecenbe kerülésem évében voltam kint először egész nyáron a pusztán, s már akkor elkezdtem gyűjteni a könyv anyagát, attól kezdve szinte minden vakációmat a pásztorok közt kint töltöttem, úgy jártam hozzájuk, mintha haza mentem volna. A könyv minden sora hiteles, saját élmény, vagy régi újságok, könyvek alapján megírt történet. A könyvvel 1957 elején készültem el.” Ezután a szerző hosszasan próbálkozott műve megjelentetésével, de az akkori kiadói cenzúrán minduntalan elbukott: a cenzor „nem ért egyet írói felfogásommal (szerinte ez neoromanticizmus, amit én csinálok)”, Ennek ellenére folyamatosan hitegetik, s többször átdolgoztatják a szöveget – egy akkori pártfunkcionárius „azt ajánlotta, a történetet hozzam fel egészen máig, tehát ne csak a múlt legyen benne. Ez megtörtént, az utolsó fejezettel a mához kapcsoltam a történetet.” Végül is az írás az asztalfiókban maradt.
A kötetet a család tulajdonában álló kéziratból közöljük, valószínűleg a szerző által többször átdolgozott, utolsó verzióról van szó.

Tartalom

Tavasz van a pusztában
Lecke a csárdában
Nyár az ősgyep tartományában
Kondások portáján
A gulya
Csikóstanya
A nyári Halastó
Ősz a birkajáráson
Tél a Hortobágyon
Epilógus