Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A hospice ellátás alapjai

Paraméterek

Sorozat Továbbképzési füzetek
Szerző Hegedüs Katalin
Cím A hospice ellátás alapjai
Alcím Alaptanfolyam
Kiadó Állami Egészségügyi Ellátó Központ
Kiadás éve 2006
Terjedelem 56 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN ÁEEK01
Ár:
750 Ft

Az interdiszciplináris hospice képzés megfelel a hospice szemléletnek, hiszen a legsúlyosabb állapotú beteg mellett is interdiszciplináris csoport dolgozik, amelynek közös célja a beteg életminőségének javítása. (Továbbképzési füzetek 70.)

Leírás

A magyarországi hospice képzések rendszerét – az európai standardra és a nemzetközi tapasztalatokra alapozva – az 1995-ben megalakult Magyar Hospice-Palliatív Egyesület fejlesztette ki. Az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézettel 1995 óta közösen – együttműködési szerződés alapján – évente kétszer, 40 órás hospice alaptanfolyamokat szervezünk, amelyet szintén 40 órás továbbképző tanfolyam követ különböző egészségügyi szakemberek számára. A tanfolyamok egymásra épülnek: továbbképző tanfolyamot csak az végezhet, aki az alaptanfolyamot már elvégezte. A tanfolyamokon alkalmazott módszerek között előadások, kommunikációs tréning, esetmegbeszélések, gyakorlati bemutatók és filmvetítések szerepelnek.
2005 végéig az Egészségügyi Minisztérium által akkreditált hospice képzési programjainkon több mint 3300 fő vett részt.
Képzéseink célja elsősorban a halállal, haldoklással és gyásszal kapcsolatos szemlélet formálása az egészségügyben. Ne felejtsük el, hogy jelenleg egy leendő orvos graduális képzésének csupán 0,49%-a, a leendő ápolók képzésének 0,7%-a szól ezekről a kérdésekről!
A tanfolyamokon csak kisebb részben vesznek részt hospice dolgozók; nagyobb részben vidéki és budapesti kórházakban, házi szakápolásban, illetve ápolási otthonokban dolgozó szakemberek – elsősorban ápolók, szociális munkások, gyógytornászok, asszisztensek – végzik el a tanfolyamokat, és ezt a szemléletet viszik be az egészségügyi. illetve a szociális ellátásba. Az alaptanfolyamokon önkéntesek is jelen vannak (kb. 10%-ban). A szakemberek és önkéntesek együttes jelenléte szintén hat a szemlélet formálására, hiszen Magyarországon nincs igazán hagyománya az önkéntes munkának.
Az interdiszciplináris hospice képzés megfelel a hospice szemléletnek, hiszen a legsúlyosabb állapotú beteg mellett is interdiszciplináris csoport dolgozik, amelynek közös célja a beteg életminőségének javítása.