Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Húsvéti krónika

Paraméterek

Sorozat Apollo könyvtár
Szerző Juhász Erika
Cím A Húsvéti krónika
Alcím Prolegomena
Kiadó Argumentum Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 152 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 446 733 5
Eredeti ár:
2.100 Ft
1.890 Ft
Online kedvezmény: 10%

A Húsvéti krónikáról átfogó elemzés a mű első kiadása (Rader, 1615) óta eltelt közel négyszáz évben nem készült. A Chronicon Paschaléról elsősorban tudományos lexikonok szócikkei, valamint a különböző kiadások és fordítások elé írt előszók, továbbá néhány, az ókori és középkori történetírást tárgyaló munka rövid fejezete igazít el. 

Leírás

A Húsvéti krónika (Chronicon Paschale) néven emlegetett VII. századi világkrónika kronológiai váza négy fő elemből épül fel. Az ismeretlen szerző az uralkodói évek, az olympiasok, a consulok és az indikciós évek megadásával igyekszik meghatározni a világtörténelem eseményeit. A Húsvéti krónikáról átfogó elemzés a mű első kiadása (Rader, 1615) óta eltelt közel négyszáz évben nem készült. A Chronicon Paschaléról elsősorban tudományos lexikonok szócikkei, valamint a különböző kiadások és fordítások elé írt előszók, továbbá néhány, az ókori és középkori történetírást tárgyaló munka rövid fejezete igazít el. Az alábbiakban a korábbi kutatás főbb eredményeit is összefoglalva általános áttekintést adunk a műről.

A bizantinológiai és történeti szakirodalomban Húsvéti krónika (Chronicon Paschale, Osterchronik, Paschal Chronicle, Cronicón Pascual) címen emlegetett ismeretlen szerzőjű bizánci világtörténetnek ma még nincs mértékadó, a tudományos igényeket is kielégítő, korszerű kritikai kiadása. A mű egyetlen kódexben, a 10. században másolt Codex Vaticanus Graecus 1941-ben maradt fenn, melyről a 16. században négy másolatot is készítettek. A 17. században készült kiadások csak az egyik újkori másolatra hagyatkoztak, és még a bonni corpusban 1832-ben megjelent kiadás sem támaszkodott következetesen a codex unicusra.
A Húsvéti krónika a kora bizánci történetírás egyik legfontosabb forrása, ezért a Corpus Fontium Historiae Byzantinae sorozat szerkesztői tervbe vették a krónika újbóli kiadását. Az új kritikai kiadás elkészítése különböző jellegű előmunkálatokat igényel; a könyv egyes fejezetei ezen kutatások eredményeit mutatják be.
Juhász Erika (1976, Pápa) történelem-matematika szakos tanár, klasszika-filológus. Tanári diplomát a BDTF-en és a Szegedi Tudományegyetemen szerzett, ógörög és latin tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte. Tagja, majd titkára volt az Eötvös József Collegium Bollók János Klasszika-filológia Műhelyének. 2013-ban védte meg PhD-disszertációját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2008-tól 2013-ig az MTA-ELTE-PPKE Ókortudományi Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa volt. 2014-től az Osztrák Tudományos Akadémia Bizantinológiai Osztályának tudományos projektmunkatársa. Kutatási területe: bizánci történetírás, görög paleográfia.

 

Argumentum Kiadó, 2015.

Apollo könyvtár 35.

Írta: Juhász Erika