Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A jazz elmélete I.

Paraméterek

Szerző Márkus Tibor
Cím A jazz elmélete I.
Kiadó Savaria University Press
Kiadás éve 2020
Terjedelem 166 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5251 06 1
Eredeti ár:
3.880 Ft
3.492 Ft
Online kedvezmény: 10%

Márkus Tibor 20 éves tanári, előadói és a zenetudomány különböző területein végzett kutatói tapasztalata adta az indíttatást, hogy mindenki számára elérhető jazzelmélet könyvet írjon. A könyvet nem csak jazz zenészeknek, hanem minden, zenével foglalkozó embernek ajánljuk.

Leírás

„20 éves tanári, előadói és a zenetudomány különböző területein végzett kutatói tapasztalatom adta az indíttatást, hogy mindenki számára elérhető jazzelmélet könyvet írjak. Munkámat nemcsak jazz zenészeknek, hanem minden, zenével foglalkozó embernek ajánlom. A lehető legtöbb jazzelméleti területet érintő könyv második kötetét CD-melléklet fogja majd kiegészíteni, hogy az ismertetett példák részletei hallható formában is hozzáférhetőek legyenek.”
Márkus Tibor (1956) pályája céljául tűzte ki a jazzkultúra minél szélesebb körű terjesztését mind elméleti, mind pedig gyakorlati szinten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének adjunktusa, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora, jazz-elmélet és jazz­történet tanára, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. 2003 óta a Lamantin Improvizációs Tábor művészeti vezetője. Zenekarával, az Equinox Quartettel négy albumot készített, ezen kívül két szerzői CD-je és egy DVD-je jelent meg. Komponált zenét dokumentumfilmhez és pódium előadásokhoz, ill. gyakran publikál elemzéseket és lemezkritikákat szaklapokban is. 2010-ben művészi, közéleti és pedagógiai tevékenységéért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben, 2011-ben pedig Artisjus díjban részesült.
 
Gonda János: Ajánlás
A tanár számára mi is lehet nagyobb öröm, mintha egykori növendéke kitartó és eredményes munkával folytatja az általa megkezdett utat? Márkus Tibor, aki valamikor jazzelméleti és jazzpedagógiai órákon volt a növendékem, éppen ilyenfajta „örömszerző” muzsikus lett, mint kiváló zongorista, komponista, zenekarvezető, tanár és művészeti szervező. Az élet, vagy talán a sors úgy hozta, hogy bizonyos területeken pontosan azt folytatja, annak spektrumát tágítja, amivel annak idején magam is foglalkoztam. Gondolok a Magyar Jazz Szövetségben végzett munkájára, a nyári jazztáborok művészeti vezetésére, hasonló tárgyak tanítására, vagy „A jazz elmélete” c. jelen kiadványára, amely témájában sokban hasonlít a két évtizede megjelent „A rögtönzés világa” c. munkámra. De a kettő különbözik is egymástól: míg a magamé a jazz és az általános rögtönzés iránt érdeklődő valamennyi zenetanulónak készült - egyik kötete kifejezetten rögtönzéssel foglalkozni kívánó klasszikus muzsikusoknak szól -, addig Márkus Tibor körültekintően kidolgozott, alapos munkája a professzionális jazz-pályára készülő zenészeknek nyújt jelentős segítséget. Nem lebecsülendő tény, hogy Magyarországon néhány évtized alatt oly mértékben bontakozott ki a három fokozatúvá bővült jazzoktatás, ami igényli, sőt, szükségessé teszi az ilyen jellegű szakmunkák megjelentetését. Jó szívvel ajánlom a szóban forgó munkát a műfajjal foglalkozó fiatal és kevésbé fiatal muzsikusok figyelmébe.
 
Írta: Márkus Tibor

Lektor: Gonda János

Kapcsolódó témakör:

Jazz

Tartalom

1. Bevezetés
2. Akkordjelzés
3. Témakörök
3.1. Alapfogalmak, felhangrendszer
3.2. A zene vertikális és horizontális összetevői
3.3. Hangközök
3.4. Pentatonia
3.5. Hármashangzatok
3.6. Diatonia. Modális skálák
3.7. Funkciók. Klasszikus kadenciák
3.8. Moll rendszerek
A skálaállomány kiterjesztése
3.9. Tercépítkezésű négyeshangzatok
Fokokra épülő négyeshangzatok
A tercépítkezés kiterjesztése
II-V-I. Moll II-V-I. Jazz kadenciák
3.10. Blues. Rhythm changes
3.11. Alteráció. Moduláció
3.12. Horizontáció
3.13. Improvizációs skálák
3.14. Dodekafónia I. Tengelyrendszer
3.15. Akkordbehelyettesítés lehetőségei
Dallam harmonizáció
Blokk akkordrendszer
4. Irodalom- és forrásjegyzék
5. A szerzőről

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
3.680 Ft 3.312 Ft
Raktáron
4.480 Ft 4.032 Ft
Raktáron
5.950 Ft 5.355 Ft
Raktáron
3.990 Ft 3.391 Ft