Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A jog szociálpszichológiája

Paraméterek

Szerző Hunyady György – Berkics Mihály
Cím A jog szociálpszichológiája
Alcím A hiányzó láncszem
Kiadó ELTE Eötvös Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 434 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 312 153 5
Ár:
4.500 Ft
4.275 Ft
Kedvezmény: 5%

Ez az úttörőnek tekinthető sokszínű, szakmai nézetkülönbségeket is sejttető áttekintés az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájának többéves munkáját tükrözi, és azt célozza, hogy mondanivalója hasznosítható legyen a két tudományterület művelői számára és az oktatásban is.

Leírás

A jogtudomány és pszichológia részéről hosszú évek óta mutatkozik érdeklődés egymás mondanivalója, eszközrendszere és releváns eredményei iránt. A jog társadalmi intézményrendszere hasznosítja a pszichológiai szaktudást, amikor szakértőket von be igazságügyi eljárásokba, ám a jogtudomány csak epizodikusan vette mindeddig figyelembe a pszichológia szakmai felismeréseit a társadalmi valóság egyik vetületét képező emberi kapcsolatokról, a társadalmi viszonyokról. A pszichológia figyelme többnyire az egyénre és a személyek közötti kölcsönhatásokra koncentrálódik, ilyen értelemben szól a normákról, az ezekhez fűződő személyes beállítódásokról, különös tekintettel a deviáns magatartásra. E tipikus kérdésfeltevések mellett azonban nem sikkadhat el az a közös terület, amely az embereknek az államhoz és intézményeihez, a jogrendhez és a politikai hatalomgyakorlás rendszeréhez – különösképpen a demokráciához – kapcsolódó elvárásait, ítéletalkotását, motivált viselkedését fedi le. Ez a kötet néhány fellelhető nemzetközi társvállalkozással együtt erről, a jog szociálpszichológiájáról szól, gyűjt és rendszerez irodalmat, vizsgál hazai tapasztalatokat, s igyekszik megfogalmazni a jogalkotás és alkalmazás szempontjából is figyelmet érdemlő tanulságokat. Ez az úttörőnek tekinthető sokszínű, szakmai nézetkülönbségeket is sejttető áttekintés az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájának többéves munkáját tükrözi, és azt célozza, hogy mondanivalója hasznosítható legyen a két tudományterület művelői számára és az oktatásban is.
 
Szerkesztette: Hunyady György – Berkics Mihály
Lektor: Csepeli György, Fleck Zoltán 

Tartalom

I. Útkeresés az interdiszciplináris szakirodalomban
1. Miért és hogyan közelít a szociálpszichológia a joghoz? (Hunyady György)
2. A jog és pszichológia viszonyának nemzetközi szakirodalma (Pósch Krisztián)
3. A morális fejlődés és a jogi szocializáció: elmélet és tapasztalat (Pinczés-Pressing Zsuzsanna, Fülöp Márta)
II. Jogi ismeret, ítéletalkotás és közéleti aktivitás
4. Laikusok és jogászok nézetei a jogról (Berkics Mihály)
5. Jogismeret, a demokratikus értékek támogatottsága és a procedurális igazságossággal kapcsolatos nézetek a mai magyar társadalomban (Pósch Krisztián)
6. Közjogi forradalom és közjogi konzervativizmus Magyarországon: Közvélemény alkotmányról és szavazójogról (Krekó Péter)
7. Átpolitizálódott-e a hajléktalankérdés? Politikai attitűdök és médiareprezentációk (Krekó Péter, Kende Anna, Máriási Dóra)
8. Utak a társadalmi és politikai aktivizmushoz (Kende Anna, Kende Judit, Bolyky Dániel és Mohácsi Ágnes)
9. A politikai aktivizmus és a kollektív cselekvés szociálpszichológiája (Kende Judit és Kende Anna)
III. Rendszerattitűdök
10. A demokrácia-követelmények a köztudatban és a társadalmi atmoszféra ambivalenciája (Hunyady György)
11. Rendszer és jogrendszer percepciói Magyarországon (Berkics Mihály)
12. A politikai intézményrendszerbe vetett bizalom motivált társas megismerési háttere Nyugat- és Kelet-Európában (Hadarics Márton)
13. A jóléti szolgáltatásokkal kapcsolatos attitűdök motivált társas megismerési keretben: Nyugat- és Kelet-Európa esete (Hadarics Márton)
14. Gyanús világ, gyanús jogrendszer (Krekó Péter)