Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kábítószer-abúzus orvosi, jogi és társadalmi vonatkozásai

Paraméterek

Szerző Fürst Zsuzsanna – Wenger Tibor
Cím A kábítószer-abúzus orvosi, jogi és társadalmi vonatkozásai
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2010
Terjedelem 282 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 226 274 1
Ár:
2.800 Ft
2.660 Ft
Kedvezmény: 5%

A könyvet haszonnal forgathatják középiskolai/egyetemi oktatók, hallgatók, a kábítószerkérdés bármely területén munkálkodók, szociális munkások, civil szervezetek munkatársai.

Leírás

A kábítószerekkel kapcsolatos problémák köre sajnos mindennapjaink részévé vált. Statisztikák arról számolnak be, hogy egyre fiatalabb korosztályok válnak érintetté, a középiskolások különösen veszélyeztetettek, a marihuána elterjedése ma már tény.
A szerkesztők kutatásainak tárgyát elsősorban a kábítószerek hatásmechanizmusa, a hozzászokás prevenciójának, valamint a leszokás gyógyszeres támogatásának lehetőségei, ill. anatómiai támadáspontjuk képezi. A szerzők között kiváló klinikai orvosokat, pszichológusokat, jogászokat, szociológusokat is találhatunk, akik szakértelmükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt a rendkívül komplex problémát sikerüljön minél átfogóbban bemutatni. A különböző típusú kábítószerek (morfinszármazékok, stimulánsok, depresszánsok, marihuána, hallucinogének stb.) élettani/kórélettani hatásainak, támadáspontjuk morfológiai alapjainak bemutatásán túl a gyakorlati orvosi teendőket is ismertetik, összefoglalják a kábítószer-túladagolások, az intoxikáció, valamint az elvonás legfőbb klinikai tüneteit, a detoxikálás, a tartós rehabilitáció terápiás/pszichoterápiás lehetőségeit. Külön fejezet foglalkozik a kábítószerek laboratóriumi kimutatásával, epidemiológiájával, a jogi kérdésekkel, az érintettek rehabilitációjával. A könyvet haszonnal forgathatják középiskolai/egyetemi oktatók, hallgatók, a kábítószerkérdés bármely területén munkálkodók, szociális munkások, civil szervezetek munkatársai.
 

Tartalom

Az abúzus szerek neurobiológiája
„Reward” elmélet
Az abúzus szerek csoportosítása
Nemzetközi drogkontroll
Központi idegrendszeri depresszánsok (szorongásoldó-, nyugtató-, altató gyógyszerek) és oldószerek/ragasztók használata kábítószerként
Ópiátok
Pszichostimulánsok (amfetamin, ecstasy, kokain, stb.)
Hallucinogén vegyületek
Marihuána (Exo- és Endokannabinoidok)
Kábítószer analitikai toxikológia
A kábítószerek epidemiológiája Magyarországon
A hazai kábítószerrel összefüggésben bekövetkezett halálesetek jogi-orvos szakértői elemzése
Pszichoterápia, rehabilitáció, civil szervezetek szerepe a drogfüggők kezelésében
A kábítószerrel visszaélés büntetőjogi szabályozása