Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kalapos király emlékezete

Paraméterek

Szerző Ifj. Barta János
Cím A kalapos király emlékezete
Alcím II. József és Magyarország
Kiadó Didakt Kiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 160 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5212 04 8
Eredeti ár:
3.500 Ft
3.150 Ft
Online kedvezmény: 10%

Aki csak felületesen ismeri a történelmet, annak II. Józsefről két dolog juthat az eszébe. Egyrészt az, hogy nem koronáztatta meg magát, ezért nevezhette már a korabeli költő „kalapos király”-nak, másrészt, hogy halála előtt „egyetlen tollvonással” visszavonta rendeleteit.

Leírás

Aki csak felületesen ismeri a történelmet, annak II. Józsefről két dolog juthat az eszébe. Egyrészt az, hogy nem koronáztatta meg magát, ezért nevezhette már a korabeli költő „kalapos király”-nak, másrészt, hogy halála előtt „egyetlen tollvonással” visszavonta rendeleteit. Mindkét megjegyzés valamilyen negatív előjelű cselekedethez kapcsolódik, ráadásul olyanhoz, amelynek a magyar történelemben nem találjuk párját, de nem találunk akár csak hozzá hasonló lépést sem. A lemondás egy olyan hagyományos ceremóniáról, mint amilyen a koronázás, vagy egy életmű szinte minden eredményéről, persze önmagában nem minősítheti a mögötte álló cselekedetet. Állhat mögötte – az előjelnek megfelelően – negatív tartalmú törekvés, de állhat olyan hasznos, az alattvalók érdekeit szolgáló elképzelés, politikai terv is, amely éppen a hagyománnyal, a szokással való szembenállása révén kaphat pozitív értékelést. Az sem követelmény, hogy a két esemény azonos megítélést kapjon. A kortársak mindenesetre ellentétes módon fogadták őket. Míg a koronázás elutasítása gyanakvást és rosszallást váltott ki bennük, addig a rendeletek visszavonását, a József-féle politika bukását – s ami ezt külsőségeiben is nyilvánvalóvá tette, a Szent Korona hazahozatalát Magyarországra –, országszerte kitörő örömmel fogadták. Ha az uralkodónak csak e két kezdeményezését vesszük figyelembe, már akkor is kizárhatjuk, hogy uralkodását sikeresnek tekintsük.

Barta János 1963-ban szerzett történelem−angol−néprajz szakos diplomát az akkor Kossuth Lajosról elnevezett Debreceni Tudományegyetemen. Attól fogva 2010-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig ennek az intézménynek (2000-től Debreceni Egyetem) oktatója volt. Az oktatói ranglétra lépcsőfokain (tanársegéd, adjunktus, docens, professzor) bekövetkezett emelkedése a tudományos életben megszerezhető fokozatokat (egyetemi doktori, kandidátusi, MTA doktori, habilitáció) követte. Tudományos publikációi koraújkori politikai és gazdaság (elsősorban agrár-) történeti témákhoz kapcsolódnak, de számos tudományos-népszerűsítő közleményt (beleértve több könyvet) is írt uralkodókról, történelmi sorsfordulókról. Az ifj. jelzőt édesapjától, az irodalomtörténész-akadémikus Barta Jánostól való megkülönböztetésül használja.

 

Didakt Kiadó, 2012.

Series Commentariorum de Arte Humana et Geographia 3.

Írta: Ifj. Barta János

Tartalom

I. Dinasztia végveszélyben

II. A trónörökös

III. A társuralkodás évei

IV. Az uralkodóra váró Monarchia

V. Felvilágosult abszolutizmus – felvilágosult uralkodó

VI. A „kalapos király” reformjai

VII. A császári politika reakciója

VIII. Az uralkodó meghátrálása

IX. Amit a „nevezetes tollvonás” takar

X. Ahogyan II. Józsefre emlékezünk

XI. Időrendi áttekintés

XII. A témára vonatkozó legfontosabb források és szakirodalmi művek

A képek jegyzéke