Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kelet-európai cigányság

Paraméterek

Szerző Zoltan Barany
Cím A kelet-európai cigányság
Alcím Rendszerváltás, marginalitás és nemzetiségi politika
Kiadó Athenaeum Kiadó
Kiadás éve 2003
Terjedelem 384 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 9471 26 7
Eredeti ár:
2.980 Ft
2.682 Ft
Online kedvezmény: 10%

A könyv az első kísérlet egy társadalomtudós részéről arra, hogy átfogóan elemezze a cigányoknak (romáknak), Kelet-Európa legkiterjedtebb etnikai kisebbségének korszakos problémáit, kapcsolatrendszerét a térség államaihoz és társadalmaihoz. A szerző összehasonlító elemzéssel vizsgálja a cigányság társadalmi, gazdasági és politikai marginalizálódását, illetve a hatalom hozzájuk való viszonyát hét évszázad és hét kelet-európai ország történetében.

Leírás

A könyv az első kísérlet egy társadalomtudós részéről arra, hogy átfogóan elemezze a cigányoknak (romáknak), Kelet-Európa legkiterjedtebb etnikai kisebbségének korszakos problémáit, kapcsolatrendszerét a térség államaihoz és társadalmaihoz. A szerző összehasonlító elemzéssel vizsgálja a cigányság társadalmi, gazdasági és politikai marginalizálódását, illetve a hatalom hozzájuk való viszonyát hét évszázad és hét kelet-európai ország történetében. Rávilágít azokra az okokra, miért kerültek a romák állandóan a társadalmi, gazdasági és politikai hierarchia legaljára - tekintet nélkül a történelmi korszakra és földrajzi elhelyezkedésre. Zoltan Barany megmagyarázza, miért él bizonyos nosztalgia számos romában a szocialista korszak iránt: a posztkommunista társadalmi-gazdasági átalakulás végzetes következményekkel járt a romák életfeltételeire az elmúlt évtizedben. Bemutatja a cigányság politikai mobilizálódásának következményeit, a nemzetközi szervezetek és a cigányszövetségek kormányokra gyakorolt hatását. A magyarországi romák politikai aktivitását, illetve a rendszerváltás utáni magyar kormányok cigánypolitikáját a leginkább elismerésre méltóak közé sorolja a szerző, aminek annál nagyobb az értéke, mivel (az egész közép-kelet-európai térség jó ismeretében ugyan, de) jelentős távolságból, Amerikából foglalja össze a cigányság történetét, társadalmi problémáit. Az úttörő jelentőségű szociológiai, politológiai munka nagy hatással lehet a politológusok, szociológusok, történészek, etnikai kérdésekkel foglalkozók – mind a roma, mind a nem roma értelmiség – munkájára, de az érdeklődő nagyközönség figyelmére is joggal számíthat.
Bárány Zoltán 1961-ben született Budapesten. A budai Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1979-ben, és már az ELTE joghallgatója volt, amikor 1981-ben elhagyta Magyarországot. Egyetemi tanulmányait Kanadában és az Egyesült Államokban végezte. 1991-ben doktorált, azóta a University of Texas politológia-tanszékén tanít Austinban. Fő kutatási területei a hadsereg és az állam, illetve a társadalom viszonya, továbbá a kisebbségi-nemzetiségi politika. Több mint száz tanulmány és hat könyv szerzője, ill. társszerzője. 

Írta: Zoltan Barany

Szerkesztette: Reviczky Béla

Fordította: Hegedűs Gyula

Tartalom

Köszönetnyilvánítás

Bevezetés

AZ ELEMZÉS KERETEI

1. Politikai rendszerek, államok és kisebbségek

2. Marginalitás és etnikai mobilizáció

A NEM DEMOKRATIKUS RENDSZEREK ÉS A CIGÁNY MARGINALITÁS

3. A cigányok a birodalmi és az autoriter államokban

4. A romák az államszocializmus korában

A CIGÁNYSÁG A KIALAKULÓ DEMOKRÁCIÁKBAN

5. A rendszerváltás társadalmi-gazdasági hatása: a cigányok marginalitása az 1990-es években

6. Roma mobilizáció

7. A nemzetközi dimenzió: a migráció és a szervezetek

8. A cigányokkal foglalkozó állami intézmények és az államok cigánypolitikája

9. A kelet-európai roma marginalitás átgondolása

Összefoglalás

Irodalomjegyzék

Mutató