Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A keresztény vallás Kínában

Paraméterek

Szerző Chan Kim-kwong
Cím A keresztény vallás Kínában
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 218 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 556 436 1
Eredeti ár:
4.500 Ft
4.050 Ft
Online kedvezmény: 10%

Már több mint fél évszázada a kereszténység súlypontja a déli féltekére került. Kína ebből a fordulatból kimaradni látszott. A Kínai Népköztársaság az 1970-es évek közepén bejelentette, hogy a vallás Kínában megszűnt. A Reform és nyitás politikája azonban 1979 után túlélő hívőket talált, s ettől kezdve a – főleg a „protestáns”, azaz nem katolikus és nem ortodox – kereszténység hihetetlen fejlődésnek indult...

Leírás

Már több mint fél évszázada a kereszténység súlypontja a déli féltekére került. Kína ebből a fordulatból kimaradni látszott. A Kínai Népköztársaság az 1970-es évek közepén bejelentette, hogy a vallás Kínában megszűnt. A Reform és nyitás politikája azonban 1979 után túlélő hívőket talált, s ettől kezdve a – főleg a „protestáns”, azaz nem katolikus és nem ortodox – kereszténység hihetetlen fejlődésnek indult. A helyzet ugyanakkor szinte áttekinthetetlen. 1949-ben 1 millió protestáns volt Kínában; 2018-ban a protestánsok létszáma a hivatalos 38 millió és a 90 milliós becslés között van. Tartalmilag pedig az államilag létrehozott, „felekezet utáni”, egységesített protestáns szervezeten belül sokféle irányzat létezik. Emellett ott él a nem hivatalos, föld alatti gyülekezetek és hálózatok hatalmas tömege.

Chan Kim-kwong 1979-ben, a fordulóponton került kapcsolatba a túlélő keresztény közösségekkel, s attól kezdve negyven éven át személyesen követte a kibontakozást az összes tartományban és a közösségek sokaságában. Ugyanakkor rendet is teremt a káoszban. Feldolgozza az egyházak sorsát 1949-től napjainkig. Követi a valláspolitika változásait és az egyházak válaszait, különösen az idegenek által behozott kereszténység „kínaivá tételére” irányuló erőfeszítéseket, továbbá a hivatalos és az el nem ismert egyházak és közösségek kettősségének kialakulását. Bemutatja a „bennszülött” kínai egyházakat és a mai házi egyházakat. Elemzi városi és falusi vallásosság eltéréseit. E könyv első kézből származó információkat nyújt.

 

Gondolat Kiadó, 2023.

Írta: Chan Kim-kwong

Fordította: Sólyom László

 

Kapcsolódó témakörök:

Vallástörténet

Kínai nyelv és kultúra

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
3.990 Ft 3.591 Ft
Raktáron
5.500 Ft 4.950 Ft