Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kettős zsarolás ellen

Paraméterek

Szerző Žižek, Slavoj
Cím A kettős zsarolás ellen
Alcím Menekültek, terror és egyéb gondok felebarátainkkal
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 118 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5443 77 0
Eredeti ár:
2.625 Ft
2.494 Ft
Online kedvezmény: 5%

Slavoj Žižek szlovén filozófus a mai radikális baloldal emblematikus gondolkodója. A napjainkban zajló menekültválság kiváló alkalmat nyújt Žižeknek ahhoz, hogy ideológia-kritikai éleslátását gyakorolja. Könyve nem a válság történelmi, politikai okairól és megoldásának pragmatikus lehetőségeiről szól, hanem arról a kettős zsarolásról, amelynek csapdájába a menekültválságot kísérő konfliktusokban résztvevő valamennyi fél beleesett.

Leírás

Slavoj Žižek szlovén filozófus a mai radikális baloldal emblematikus gondolkodója. Filozófiai munkásságának alapjait Marx, Freud, Althusser és mindenekelőtt Lacan művei képezik, ebből a szemszögből vizsgálódik, elemez és kalandozik a világszellem legkülönfélébb megnyilvánulásainak területén, a klasszikus és 20. századi német filozófiától (Kant, Schelling, Hegel, Heidegger), vagy Mozart és Wagner operáitól Franz Kafka Peréig, Alfred Hitchcock Psychójáig, a popkultúráig és a krimiig.

A napjainkban zajló menekültválság kiváló alkalmat nyújt Žižeknek ahhoz, hogy ideológia-kritikai éleslátását gyakorolja. Könyve nem a válság történelmi, politikai okairól és megoldásának pragmatikus lehetőségeiről szól, hanem arról a kettős zsarolásról, amelynek csapdájába a menekültválságot kísérő konfliktusokban résztvevő valamennyi fél beleesett. Az ideológiai csapdahelyzetnek két fő részvevője van. Egyfelől a baloldali liberálisok, akik fel vannak háborodva azon, hogy Európa eltűrte ezrek elvesztését a Földközi tenger hullámsírjában, és azt követelik, hogy az EU legyen végre szolidáris, nyissa tágra kapuit a menekülő milliók felé. Másfelől a migránsellenes populisták, akik életformájukat, kultúrájukat féltve a menekülési útvonalak, határok lezárását követelik. Žižek szerint az egyik megoldás rosszabb, mint a másik.

 

Oriold és Társai Kiadó, 2018.

Írta: Slavoj Žižek

Fordította: Hárs György Péter

Tartalom

Kettős zsarolás
Alászállás az örvénybe
A baloldali tabuk megdöntése
Vallások obszcén alfele
Isteni erőszak
A menekültek politikai gazdaságtana
A kultúrháborúktól az osztályharcig... és vissza
Honnan jön a szélvész?
A felebarátság határai
Aljas ezrek Kölnben
Mi a teendő?
Jegyzetek