Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Kiskunság száraz homoki növényzete

Paraméterek

Szerző Molnár Zsolt
Cím A Kiskunság száraz homoki növényzete
Kiadó TermészetBÚVÁR Alapítvány
Kiadás éve 2003
Terjedelem 160 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 963 86107 2 7
Eredeti ár:
3.990 Ft
3.790 Ft
Online kedvezmény: 5%

A kötet a történeti, földhasználati gyökerekből táplálkozva ad pontos pillanatképet a kiskunsági homokvilág vegetációjának és flórájának jelenlegi állapotáról.

Leírás

Hazai nemzeti parkjaink csaknem harmincéves története során sok mindent megtanultunk, többek között azt, hogy a sérült természeti rendszerek legavatottabb gyógyítója maga a természet, és nem kell feltétlenül mindig és mindenhol kezelni. Tudjuk azt is, hogy nem szabad természeti területeinket aktuális állapotuk alapján megítélni, még akkor sem, ha több évtizede járjuk nyitott és látó szemmel a vidéket. A jelen megértéséhez és a jövőkép megformálásához feltétlenül szükség van a táj múltjának lehető legalaposabb ismeretére.
Ezt a fajta dinamikus gondolkodásmódot közvetíti ez a könyv, amely egyrészről a történeti, földhasználati gyökerekből táplálkozva ad pontos pillanatképet a kiskunsági homokvilág vegetációjának és flórájának jelenlegi állapotáról, másrészről bátor kérdésfelvetésekkel ösztönzi valamennyi olvasóját arra, hogy közösen és felelősen gondolkodjon e területek további sorsáról.
A Kiskunság száraz homoki növényzetét hordozó homokvidékek az Európai Unió kiemelt jelentőségű védett természeti területeit magában foglaló NATURA 2000-hálózatot gazdagítják. Hosszú távú megőrzésüket, területük kívánatos növelését a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egymagában, más ágazatoktól elszigetelten nem tudja megoldani. Éppen ezért reményeink szerint e kötetet nemcsak a természetvédők, a botanikusok és a zoológusok veszik majd kézbe és forgatják haszonnal. Elsősorban vitára, összehangolt cselekvésre sarkalló sorait jó szívvel ajánljuk a homokbuckás területeken élők és gazdálkodók, az önkormányzatoknál, az erdészeti és vízügyi szolgálatoknál és más társhatóságoknál dolgozó kollégák, a Kiskunság még megmaradt természeti örökségét szerető és megóvni kívánó valamennyi érintett figyelmébe.