Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kollektív áldozati szerep szociálpszichológiája

Paraméterek

Szerző Fülöp Éva – Kővágó Pál
Cím A kollektív áldozati szerep szociálpszichológiája
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 400 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5443 86 2
Ár:
4.700 Ft
4.465 Ft
Kedvezmény: 5%

A kollektív áldozatiság lélektanával foglalkozó kutatások viszonylag későn kerültek be az empirikus szociálpszichológia főáramába. A kollektív áldozatiság azt jelenti, hogy ha egy csoport a sorozatos, más csoportoktól elszenvedett, igazságtalannak vélt sérelmek nyomán tartósan azonosul az áldozat szerepkörrel, akkor ez az áldozat élmény mélyen beágyazódik a kultúrába, általános világszemléletként meghatározza a csoporttagok további csoportközi tapasztalataihoz való viszonyulását és tovább adódik a kollektív emlékezeti reprezentációkban a következő generációknak is.

Leírás

A kollektív áldozatiság lélektanával foglalkozó kutatások viszonylag későn kerültek be az empirikus szociálpszichológia főáramába. A kollektív áldozatiság azt jelenti, hogy ha egy csoport a sorozatos, más csoportoktól elszenvedett, igazságtalannak vélt sérelmek nyomán tartósan azonosul az áldozat szerepkörrel, akkor ez az áldozat élmény mélyen beágyazódik a kultúrába, általános világszemléletként meghatározza a csoporttagok további csoportközi tapasztalataihoz való viszonyulását és tovább adódik a kollektív emlékezeti reprezentációkban a következő generációknak is. A kollektív áldozatisággal kapcsolatos írások először a ’90-es években jelentek meg a tudományos diskurzusban, a 2000-es években aztán egyre kezdtek feltűnni a kollektív áldozatiságot a különböző nemzeti, etnikai, vallási vagy akár nemi kategóriák viszonylataiban vizsgáló publikációk. S bár az utóbbi években egyre több kulturális kontextusban vizsgálták a kollektív áldozatszerep dinamikáját, mégis még mindig jellemzően az Egyesült Államokból, Nyugat-Európából és Izraelből érkező kutatások dominálnak a kollektív áldozatisággal foglalkozó tanulmányok terültén. Hazai kutatások alapján azonban úgy tűnik, hogy a kollektív áldozatszerep a magyar nemzeti identitásnak is szerves részét alkotja. Jelen kötet így egyfelől értékes kiegészítője lehet a közép-kelet-európai kontextus beemelésével a kollektív áldozatiság szakirodalmának, másrészt megismertetheti a magyar olvasóközönséggel a kollektív áldozatiság szociálpszichológiájának jelenségkörét.

Szerkesztette: Fülöp Éva – Kővágó Pál

Szakmai lektor: Erős Ferenc

Tartalom

Előszó
I. rész
A kollektív áldozati szerep és annak alapjelenségei
A kollektív áldozati tudat jelentősége a kezelhetetlen konfliktusokban (Daniel Bar-Tal, Lily Chernyak-Hai, Noa Schori és Ayelet Gundar – fordította: Csertő István)
Amikor a szenvedés szenvedést szül: Az áldozati versengés pszichológiája erőszakos csoportközi konfliktusokban (Masi Noor, Nurit Shnabel, Samer Halabi és Arie Nadler – fordította: Csertő István)
Inkluzív áldozattudat az érdekképviseletekben, a társadalmi mozgalmakban és a csoportközi kapcsolatokban: Ígéretek és buktatók (Johanna Ray Vollhardt – fordította: Fülöp Éva)
II. rész
A kollektív áldozati szerep romboló hatása a csoportközi viszonyokra
Kollektív áldozatiság a náci propagandabeszédekben (Agora Zsuzsanna)
Az áldozati sors történelmi emlékezete: A sajátcsoport jelenlegi vétkeiért érzett kollektív bűntudat (Michael J. A. Wohl, Nyla R. Branscombe – fordította: Csertő István)
Versengő áldozatiság, válaszul a sajátcsoportot ért vádakra (Daniel Sullivan, Mark J. Landau, Nyla R. Branscombe és Zachary K. Rothschild – fordította: Fülöp Éva)
Lehet-e felelős egy áldozat? Az áldozatiság alapú identitás és az áldozati szerepért való versengés antiszemitizmushoz kapcsolódó következményei Lengyelországban (Michal Bilewicz, Anna Stefaniak – fordította: Csertő István)
III. rész
Az áldozatiságból a megbékélés felé
Az ágencia és a moralitás szerepe a megbékélés folyamataiban: A szükségletalapú modell (Nurit Shnabel és Arie Nadler – fordította: Csertő István)
Az áldozati státusz elnyerése elősegítheti a szembenálló csoportok megbékélését: Bizonyító erejű példa az izraeli-palesztin konfliktusból (Ilanit SimanTov-Nachlieli, Nurit Shnabel és Samer Halabi – fordította: Csertő István)
IV. rész
A kollektív áldozati szerep Magyarországon
„Egy ezredévi szenvedés...” – Kollektív áldozati hiedelmek és hatásuk Magyarországon (Mészáros Noémi Zsuzsanna, Szabó Zsolt Péter)
A történelmi sérelmekhez való viszonyulás és a kisebbségi csoportokkal szembeni intolerancia összefüggései (Fülöp Éva, Kővágó Pál)