Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A leggörbébb utca

Paraméterek

Szerző Dékány István
Cím A leggörbébb utca
Alcím Az óbudai Lajos utca története
Kiadó Fekete Sas Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 344 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 6168 55 9
Eredeti ár:
5.500 Ft
4.950 Ft
Online kedvezmény: 10%

Az óbudai Lajos utca története számos történelmi, város- és kultúrtörténeti érdekességgel kecsegtet. A szerző házról házra veszi sorra az utca múltját és jelenét az iskoláktól, közintézményektől a vendéglátásig és a ma már nyomokban is alig látható gyárakig – összesen tizenöt témát ölelve föl. Dékány István kötete sokéves levéltári, könyvtári és múzeumi kutatómunka eredménye, amely bár rendkívül informatív és szakszerű, egyúttal élvezetes olvasmány. 

Leírás

Az óbudai Lajos utca története számos történelmi, város- és kultúrtörténeti érdekességgel kecsegtet. A szerző házról házra veszi sorra az utca múltját és jelenét az iskoláktól, közintézményektől a vendéglátásig és a ma már nyomokban is alig látható gyárakig – összesen tizenöt témát ölelve föl. Dékány István kötete sokéves levéltári, könyvtári és múzeumi kutatómunka eredménye, amely bár rendkívül informatív és szakszerű, egyúttal élvezetes olvasmány. A több mint kétszáz korabeli tervrajz, épületfotó és zsánerkép még inkább segít, hogy képzeletben bejárjuk a helyet. A leggörbébb utca monográfiája hozzájárulhat ahhoz, hogy ne merüljön feledésbe Budapest egyik legjelentősebb, sokat koptatott útvonalának méltatlanul kevéssé ismert múltja.

„… Az óbudaiak mindig hadilábon álltak a mértannal. Egyetlen egyenes utca nincs Óbudán. Itt úgy összehúzzák magukat az utcák, mint a kegyetlen országúti szélben az országúti vándorlegény: és az északnyugati szelek, amelyek a hegyek felől mindig fenyegetik Óbudát, okozták azt, hogy a házak lehetőleg mind úgy épültek, hogy a szél ellen védekezzenek. … Mi lesz a földkerekség leggörbébb utcájával, a leghosszabb budapesti utcák egyikével, a Lajos utcával, ahol a gyalogjárón megy a villamoskocsi, még se történik bajuk azoknak, akik az óbudai takarékpénztárba hordják a pénzüket?” (Krúdy Gyula: Ódonságok városa, vagy mit várnak az óbudaiak az új hídtól?)

Egyszer kinéztem a lakásunk ablakán. Szemben, az utca túlsó oldalán egy aszimmetrikus rizalittal érdekessé tett társasház áll. Ennek a helyén egy hosszú (a szomszéd utcáig átnyúló), földszintes ház volt. Mikor is bontották le, és mikor épült ez az új ház? Nem emlékszem. Jobbra nézek: a Tímár utca sarkán is egy új társasház áll. Ennek helyén a mentők autómosója működött, amikor ideköltöztünk, majd a Fényes Adolf iskola udvara lett. A fiatalabbik lányom 1989-es általános iskolai ballagásáról (amelynek a végállomása az iskolaudvar volt) készítettem 8 mm-es filmfelvételt, tehát a Lajos – Tímár – Fényes Adolf utcára kiterjedő társasház ez után épült. De hányban?

Balra, a Textilgyár utca sarkán (mikor kapta ezt a nevet? – mert amikor ideköltöztünk még névtelen utca volt) egy irodaház áll. Régen ez a Pamutkikészítőgyár óvodája volt, aztán a gyárnak valami részlege költözött ide (már az óvoda is emeletes volt, vagy az irodáknak húztak rá egy szintet?), ezután építette fel a Siemens a háromemeletes irodaházat. Később az Olajterv bérelte, most a Hulladékgazdálkodási Zrt. székel benne. Félbalra, a Lajos utca és Fényes Adolf utca ék alakú találkozásában álló ház (régi fényképeken látszik, hogy Zsuzsi udvar volt a neve) földszinti üzlethelyisége is sokszor cserélt gazdát. Most egy ételbár működik benne, előtte ingatlaniroda volt, még kéményseprő-kirendeltségre is emlékszem, de többre nem.

Ezek voltak azok az impulzusok 2018 februárjában, amelyek arra késztettek, hogy jobban megismerkedjek a „leggörbébb utcával”.

 

Fekete Sas Kiadó, 2023.

Írta: Dékány István

 

Kapcsolódó témakör:

Helytörténet – Budapest

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
5.990 Ft 5.391 Ft
Raktáron
3.999 Ft 3.399 Ft
Raktáron
3.999 Ft 3.399 Ft