Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A magyar folk története

Paraméterek

Szerző Jávorszky Béla Szilárd
Cím A magyar folk története
Alcím Népzene – táncház – világzene
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2013
Terjedelem 288 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 09 7486 8
Ár:
3.330 Ft
2.997 Ft
Kedvezmény: 10%

A magyar népzene és világzene történetét feldolgozó, átfogó első olyan könyv, amely egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos sztori.

Leírás

Több mint 40 éve annak, hogy a Liszt Ferenc téri Könyvklubban létrejött az első táncház, s az egykori szűk szakmai kezdeményezés ma tízezreket vonz világszerte. Bár többen többször temették, múltidézőnek, korszerűtlennek bélyegezték, ma is eleven valóság, mi több, exportképes magyar termék. Nemrég pedig mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.
Az évforduló kapcsán végre megszületett a magyar népzene és világzene történetét feldolgozó, átfogó első olyan könyv, amely egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos sztori. Szerzője arra vállalkozik, hogy e közel 300 oldalas, fotóval gazdagon illusztrált, élményszerű visszaemlékezésekkel tarkított kötetben a társadalmi-kulturális-zenei gyökerek és háttér bemutatásával, az irányzatok ismertetésével, a kiemelkedő jelentőségű előadók pályafutásának és műveinek értékelésével elősegítse a magyar nép- és világzene szerepének, helyének, értékeinek megismerését. A Halmos-Sebő-duótól a Csík zenekarig, a Muzsikástól a Ghymesig, a szászcsávásiaktól Lajkó Félixig.
 
Lektor: Berán István

Tartalom

Felütés
A gyújtópont: 1972. május 6.
Az FMH-tól az első táncháztalálkozóig
Azok a nyolcvanas évek
Táncházélet a rendszerváltás után
Előadói bumm
Táncház a glóbusz körül
Határmezsgyén
Világzene és vidékei
Párhuzamos jelen
Irodalomjegyzék
Mutató