Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A magyar haltenyésztés története

Paraméterek

Szerző Tasnádi Róbert
Cím A magyar haltenyésztés története
Alcím 2., bővített kiadás
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 160 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5666 29 2
Ár:
3.950 Ft

A mű 2002. évi első kiadása óta sem jelent meg olyan munka, amely átfogóan feldolgozta volna a magyar haltenyésztés történetét, és mivel a könyv azóta teljesen elfogyott a kereskedelmi forgalomban, és a szakmában továbbra is (reménybeli) igény van a múlt megismerésére, ezért időszerűvé vált az újbóli kiadása. Ezzel az új kiadással állítunk emléket a múlt század egyik legnagyobb formátumú magyar haltenyésztőjének, Tasnádi Róbertnek.

Leírás

Tasnádi Róbert A magyar haltenyésztés története című könyve első kiadásának megjelenése óta 17 év elröppent, és a szerző sincs már közöttünk idestova 11 éve… A szerző óriási űrt hagyott maga után, mert az egyik utolsó képviselője volt a magyar haltenyésztők ama nagy nemzedékének, akik tudományosan felkészült elméleti szakemberként és gyakorló haltenyésztőként a XX. század második felének tógazdasági haltenyésztését a saját kétkezi munkájuk és szürkeállományuk által formálták és világszínvonalúra fejlesztették. Neki és kortársainak, az „aranygeneráció” áldásos munkájának köszönhető, hogy az agráriumon belül a nemzetgazdasági súlyához képest mindig talán picit magasabban pozícionálva tudták képviselni a halászati ágazat érdekeit, és ezáltal képesek voltak még nagyobb eredményeket elérni. A szerzőnek Isten adta tehetsége volt a lényeglátáshoz, a rendszerezéshez, és rendkívüli alaposságú irodalomfeldolgozással nézett utána olyan témáknak is a halászaton belül – ilyen azért vajmi kevés volt (!) –, amit maga a szakmában nem művelt. Ez köszön vissza a könyv lapjain. A mű 2002. évi első kiadása óta sem jelent meg olyan munka, amely átfogóan feldolgozta volna a magyar haltenyésztés történetét, és mivel a könyv azóta teljesen elfogyott a kereskedelmi forgalomban, és a szakmában továbbra is (reménybeli) igény van a múlt megismerésére, ezért időszerűvé vált az újbóli kiadása. Ezzel az új kiadással állítunk emléket a múlt század egyik legnagyobb formátumú magyar haltenyésztőjének, Tasnádi Róbertnek.

Udvari Zsolt

 

Agroinform Kiadó, 2019.

Írta: Tasnádi Róbert

Lektor: Dr. Pintér Károly

Tartalom

Előszó az első kiadáshoz

Előszó a második kiadáshoz

1. Bevezetés

2. Halászat: az ősfoglalkozástól a népfoglalkozásig

3. A magyar halgazdálkodás története

3.1. Az államalapítástól a XIX. század derekáig

3.1.1. A tógazdasági haltenyésztés múltja

3.1.2. Halászati múltunk krónikásai

3.2. 1865-től a jelenkorig

3.2.1. A modem haltenyésztés kezdetei

3.2.2. A XX. század haltenyésztése 1945-ig

3.2.2.1. Magyar Tógazdaságok Rt.

3.2.3. 1945 után a XX. század végéig

3.2.4. A modern haltenyésztést megalapozó és továbbfejlesztő személyiségek

3.3. Különleges szerepű halgazdaságaink

3.3.1. Halászati Szövetkezetek Tógazdasága, Dinnyés

3.3.2. Temperáltvizű Halszaporító Gazdaság, Százhalombatta (TEHAG)

4. A haltenyésztés elméleti alapjainak történeti áttekintése

4.1. A limnológiai kutatás kezdetei

4.1.1. A limnológia magyar előfutárai

4.2. A magyar limnológiai kutatás intézményei

4.3. Jeles limnológusaink

5. A halgazdálkodás szakágainak története

5.1. A modern haltenyésztés: tudomány és szakma

5.2. A haltenyésztés szakágakra bomlik

5.2.1. A halszaporítás története

5.2.2. A halastó hozamnövelésének története

5.2.2.1. A Woynárovich-féle széntrágyázási módszer

5.2.2.2. Egyéb hozamfokozó módszerek. . . .117
5.2.3. A haltakarmányozás története

5.2.3.1. Szakmai „finomítások”

Mindenevés vagy vegyes táplálkozás?

Keményítőérték

5.2.4. A halegészségügy története

5.2.4.1. A halbetegségek elleni védekezés új korszaka

5.2.4.2. A halegészségügy megalapozói

6. A halkereskedelem története

7. Horgászcélú halgazdálkodás

8. Halászati szakoktatás

8.1. Az alap- és középfokú szakképzés

8.2. Felsőfokú szakképzés

8.3. Halászat: a szaklap

8.4. Szakkönyveink a fejlődésben

Utószó

Felhasznált és részben ajánlott irodalom