Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A magyar Himnusz képes albuma

Paraméterek

Cím A magyar Himnusz képes albuma
Kiadó Országos Széchényi Könyvtár
Kiadás éve 2017
Terjedelem 128 oldal
Formátum Album, keménytáblás
ISBN 978 963 200 663 5
Eredeti ár:
4.950 Ft
4.207 Ft
Online kedvezmény: 15%

A magyar himnusz mindannyiunk kiemelt szellemi öröksége: nemzeti imádságunk, mely a magyarság mindenkori összetartozását hivatott jelképezni. Kölcsey Ferenc költészeti remeke (a Hymnus), e kiemelkedően megrendítő költemény, s Erkel Ferenc ehhez írt pályaműve (a Hymnusz) közösen alkotja azt a kulturális-szellemi-vallási hármas-egységet, melyet mindannyian csak himnuszként, a magyarság féltve őrzött unikális kincseként emlegetünk.

Leírás

A magyar himnusz mindannyiunk kiemelt szellemi öröksége: nemzeti imádságunk, mely a magyarság mindenkori összetartozását hivatott jelképezni. Kölcsey Ferenc költészeti remeke (a Hymnus), e kiemelkedően megrendítő költemény, s Erkel Ferenc ehhez írt pályaműve (a Hymnusz) közösen alkotja azt a kulturális-szellemi-vallási hármas-egységet, melyet mindannyian csak himnuszként, a magyarság féltve őrzött unikális kincseként emlegetünk. Ennek ’artefaktumai’, vagyis a kéziratos vers és a zenemű kottapéldánya is az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményeiben találhatók, ott ereklyeként őrzöttek. Mindkét dokumentum fennmaradt eredetije külön-külön is felbecsülhetetlen irodalom- és zenetörténeti érték.
Az Országos Széchényi Könyvtár és az Argumentum Kiadó közös vállalkozása 2017. január 22-re időzítve jelent meg, egyedülálló módon, hiszen kötetünk négy, hézagpótló nagytanulmányban igyekszik összegezni mindazt, amit ma ezen együttesről a kutatások mai állása szerint hitelesen tudhatunk. Mindezt színes, képes albumban, zenei CD-melléklettel.
A kötetben az európai nemzeti himnuszokról – történelmi távlatból, de a jelenig tartóan – Voigt Vilmos értekezik. A magyar romantika egyik legnagyobb költőjének versét s annak lehetséges forrásait, illetve helyét az életműben (és a haza és haladás gondolatában) Szabó G. Zoltán alapos tanulmánya részletezi, elemzi, mely írás nem pusztán a magyar irodalom és történelem talán egyik legismertebb költői művéről mond el mindent érdemlegesen, de annak fogadtatását és utóéletét is górcső alá veszi. Az Erkel-féle megzenésített Hymnuszról s általában a zeneműről Bónis Ferenc egy korábbi, most újabb adalékokkal is kibővített írása szól, a kötetet pedig Riskó Kata tanulmánya zárja, mely Erkel művének keletkezését, stíluselemeit és későbbi hagyományozódását vizsgálja, miközben a zenemű körüli pályázat történelmi részleteibe is beavat. Kötetünket zenei válogatás is díszíti, melynek anyagát szintén Riskó Kata válogatta.

 

OSZK–Argumentum Kiadó, 2017.

Felelős szerkesztő: Tóth Magdaléna

Tartalom

Voigt Vilmos: A modern himnuszok

Szabó G. Zoltán: Kölcsey Hymnusa

Bónis Ferenc: A Himnusz születése és másfél évszázada

Riskó Kata: Erkel Hymnuszának keletkezése és hagyományozódásának története az első világháborúig

CD-melléklet