Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A magyar szociográfia a 20-21. században

Paraméterek

Sorozat Magyarország felfedezése
Szerző Tóth Pál Péter
Cím A magyar szociográfia a 20–21. században
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 240 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 693 876 5
Ár:
3.000 Ft
2.700 Ft
Kedvezmény: 10%

Mi a szociográfia? A­ szociológia „könnyűműfaja”, amely jó esetben ugyanolyan alapos és hiteles vizsgálódásokon alapul, mint a szociológiai kutatás, mégsincs tele számokkal, statisztikákkal – így olvasmányosabb, átélhetőbb? Vagy a riport rokona? Ha a riport egy lokális kisvilág novellája, akkor a szociográfia ugyanennek a regénye?

Leírás

A Magyarország Felfedezése Alapítvány és a Politikatörténeti Intézet tudományos konferenciájának előadásai az alábbi kérdésekkel, a­ magyar szociográfia kiemelkedő eredményeivel, jelenlegi helyzetével és jövőbeli lehetőségeivel foglalkozik:
• Vannak-e szociográfusok, vagy csak szociográfiai műveket író szociológusok, írók, újságírók, jogászok, pedagógusok?
• Mi a szociográfia? A­ szociológia „könnyűműfaja”, amely jó esetben ugyanolyan alapos és hiteles vizsgálódásokon alapul, mint a szociológiai kutatás, mégsincs tele számokkal, statisztikákkal – így olvasmányosabb, átélhetőbb? Vagy a riport rokona? Ha a riport egy lokális kisvilág novellája, akkor a szociográfia ugyanennek a regénye?
• Van-e szükség ma valóságföltáró szociográfiára, ha akikről szól, azok szinte alig olvasnak, akiknek szól – a felelős kormánynak, felelős politikusoknak – azokat nem érdekli, aki esetleg olvassa – a felelősséget érző értelmiség – az nem potens és nem kompetens, hogy használja annak a ­világnak a jobbításában, amelyről a szociográfia hírt ad?

Magyarország felfedezése–sorozat

Szerkesztette: Tóth Pál Péter