Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A magyar szociológia története

Paraméterek

Szerző Huszár Tibor
Cím A magyar szociológia története
Kiadó Osiris Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 288 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 276 253 1
Ár:
2.980 Ft
2.682 Ft
Kedvezmény: 10%

1970-ben alakult meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán a Szociológia Tanszék (Huszár Tibor vezetésével), az 1970-es évek végétől pedig megindult az egyetemi szociológusképzés is. Az 1980-as évek elejére a szociológia nyelvezete bevonult a közbeszédbe, miközben egyre több kutatóműhely alakult...

Leírás

A magyar társadalom – a nyugati fejlett országokhoz viszonyítva – városiasodásban, a művelődés egyes területein a 20. század kezdetén tartós késésben volt. A megkésett polgárosodás már következmény is, ok is; a szociológia meghonosodása fáziskésésben megy végbe. A szociológia nemcsak – elsősorban – tudományos művek sora, hanem intézmények együttese is.
Bolgár Elek írja „A szociológia fejlődése és irodalma Magyarországon” című – először 1909-ben, egy német folyóiratban megjelent cikkében: „Jóllehet Magyarországon ma még alig lehet komolyan beszélni a »szociológia történetéről«, bizonyos előrehaladás már a szociológia művelésének technikájában és irányaiban is megtalálható. Magyarországon… a szociológia kezdetben csupán egyes tudósok közérdeklődésének tárgya volt, s csak később vállalta azt a hivatást, hogy művelőinek kitartó és szervezett munkája révén olyan kultúrtényezővé váljon, amely terjeszti és mindenüvé, ahol a társadalmi kapcsolatok csak lehetségessé tették, eljuttatja a társadalmi tudatot: mindenekelőtt magába a tudományba, azután a művészetbe, az erkölcsi nézetekbe, hogy áthassa az egész közszellemet, közgondolkodást, s végül a gazdasági életben, a jogrendben és a politikában érje el a gyakorlati kulminációját.”
 
1970-ben alakult meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán a Szociológia Tanszék (Huszár Tibor vezetésével), az 1970-es évek végétől pedig megindult az egyetemi szociológusképzés is. Az 1980-as évek elejére a szociológia nyelvezete bevonult a közbeszédbe, miközben egyre több kutatóműhely alakult, a szociológusok két részre oszlottak. Voltak akik ellenzékiek lettek, s voltak akik a azon munkálkodtak, hogy a szociológia elfoglalja helyét az akadémiailag elfogadott tudományok között.