Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A magyarországi délszlávok zenei hagyományai

Paraméterek

Szerző Vujicsics Tihamér
Cím A magyarországi délszlávok zenei hagyományai
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2021
Terjedelem 620 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5167 33 1
Eredeti ár:
9.900 Ft

A délszláv népdalok híven tükrözik a magyarországi horvátok, szerbek és szlovének lelkivilágát. Vujicsics Tihamér ebből a gazdag forrásból merített, megtalálta és ebben a gyűjteményben közreadta a délszláv népköltészet legszebb gyöngyszemeit. Rámutat a magyarországi délszlávok és magyarok, valamint a szomszédos népek népdalainak kölcsönhatására is. A kötet egyedülálló gyűjtemény, a tragikus hirtelenséggel elhunyt (1975) Vujicsics Tihamér utolsó kiemelkedő műve. (magyar, angol és szerb nyelvű kiadvány)

Leírás

Öröm és bánat, vidámság és szomorúság, vágyak és valóság, vélemény a világról és babona – mind megtalálható a népköltészetben. A délszláv népdalok is híven tükrözik a magyarországi horvátok, szerbek és szlovének lelkivilágát. Vujicsics Tihamér ebből a gazdag forrásból merített, megtalálta és ebben a gyűjteményben közreadta a délszláv népköltészet legszebb gyöngyszemeit. A gyűjtő rámutat a magyarországi délszlávok és magyarok, valamint a szomszédos népek népdalainak kölcsönhatására is. A kötet egyedülálló gyűjtemény, a tragikus hirtelenséggel elhunyt (1975) Vujicsics Tihamér utolsó kiemelkedő műve.

Vujicsics Tihamér (Тихомир Вујичић / Tihomir Vujičić) zeneszerző, népzenekutató Pomázon született, 1929. február 23-án. Sugár Rezsőnél tanult zeneszerzést a Nemzeti Zenedében, majd 1948-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Veress Sándor és Farkas Ferenc növendéke volt. 1949-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta tanulmányait, majd önállóan képezte magát tovább. Egy ideig az Állami Népi Együttesnél dolgozott, majd a Jégszínház zenei vezetője lett. A zene népszerűsítése érdekében felhasználta a zenei paródiát is. Sokoldalú tehetség volt, sok hangszeren játszott. Bartók Béla nyomdokain haladva, az összehasonlító népzenekutatást tekintette hivatásának. Kezdettől foglalkoztatták a magyar-balkáni-keleti zenei kapcsolatok, főként a motívumvándorlások. Tervszerű kutatómunkával gyűjtötte a délszláv zenei és folklórhagyományokat. Kiváló ismerője volt a balkáni zenének, amely hatást gyakorolt saját műveire is, különösen kórusműveire (pl. Ráckevei ballada). Az Állami Népi Együttes mutatta be Palóc fantázia, Kalotaszegi concerto, Drágszéli táncok című műveit. Feltűnést keltettek népi táncballadái: Csudra Makar (1955), Kádár Kata (1958), Csodafurulyás juhász (1958). 1959-től készített filmzenét és kísérőmuzsikát hangjátékokhoz, televíziós játékokhoz. Ő komponálta Az életbe táncoltatott lány (1964) című táncfilm zenéjét és a Sziget a szárazföldön (1969) című film zenéjét. A televízió több filmsorozatának zeneszerzője volt: Bors, A Tenkes kapitánya. Repülőgépszerencsétlenség áldozata lett (Damaszkusz/Szíria, 1975. augusztus 19–20.).

Tartalom

Beköszöntő

A főszerkesztő üdvözli az Olvasót

A szerkesztők előszava

A MAGYARORSZÁGI DÉLSZLÁVOK ZENEI HAGYOMÁNYAI

ELŐSZÓ A MAGYAR OLVASÓHOZ

DÉLSZLÁV ZENEI DIALEKTUSOK ÉS TERÜLETEIK MAGYARORSZÁGON

Az A dialektus terület

A B dialektus terület

A C dialektus terület

A D dialektus terület

Műfajok

Hangszeres zene

Alaktani tudnivalók

A táncokról

Kölcsönhatások

A közhasználatú népi és népies zene mai állapota

BIBLIOGRÁFIA

SZLOVÉN DIALEKTUS

MURA MENTI KAJ DIALEKTUS

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI CA DIALEKTUS

A STO DIALEKTUS

I. Bölcsőtől a sírig

II. Ősztől őszig

III. Epikus énekek, elbeszélő énekek románcok, balladák

IV. Lírai dalok

V. Refrénszerű énekek, betyárácok, rövid énekek, táncszók, salajkák, tréfás énekek, kiszámolók, kocsmai mulatós énekek, táncdallamok énekei

VI. Hangszeres és hangszeres-énekelt zene

VII. Városi énekek, ismert és ismeretlen zeneszerzők művei

FÜGGELÉK

I. Jugoszlávia népeinek dalai

II. Más szláv népek dalai

MUTATÓK

Kezdősorok és táncnevek mutatója

Helynévmutató (magyar-szláv)

Helynévmutató (szláv-magyar)

Gyűjtők mutatója

Előadók jegyzéke

A melléklet tartalma

Hangzó példák

Képjegyzék