Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A magyarországi edényes flóra határozója

Paraméterek

Szerző Simon Tibor
Cím A magyarországi edényes flóra határozója
Alcím Harasztok – Virágos növények (5., javított kiadás)
Kiadó Nemzeti Tankönyvkiadó
Kiadás éve 2004
Terjedelem 846 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 963 19 5309 2
Eredeti ár:
5.980 Ft
5.382 Ft
Online kedvezmény: 10%

A szerző figyelembe vette a nemzetközi együttműködéssel készült európai flóramű, a Flora Europaea (Tutin, T. G. et al., 1964–1980) eredményeit. Arra törekedett, hogy fajaink azonosíthatók legyenek az európaiakkal, ezért lehetőleg a Flora Europaea nómenklatúráját használta. A növények ábráinak legtöbbje Csapody Vera művészi rajza, melyeket újabb ábrákkal Széll Marianne egészített ki.

Leírás

A szerző figyelembe vette a nemzetközi együttműködéssel készült európai flóramű, a Flora Europaea (Tutin, T. G. et al., 1964–1980) eredményeit. Arra törekedett, hogy fajaink azonosíthatók legyenek az európaiakkal, ezért lehetőleg a Flora Europaea nómenklatúráját használta. Figyelembe vette az utóbbi évek új eredményeit, a fajok növényföldrajzi, cönológiai és ökológiai viszonyait illetően. Egy munkacsoport segítségével táblázatokba foglalta az eddigi kutatások alapján a fajok flóraelem-, életforma-, cönotaxonmegjelölését, az ökológiai mutató értékeit és a természetvédelmi érték besorolását. A növények ábráinak legtöbbje Csapody Vera művészi rajza, melyeket újabb ábrákkal Széll Marianne egészített ki.

E munka előzménye és alapja a Növényhatározó negyedik kiadásának második kötete (1968), melyet Soó Rezső és Kárpáti Zoltán írt „Magyar flóra, harasztok – virágos növények” címmel, Jávorka Sándor emlékének ajánlva. Jávorka könyveit, és az azokban szereplő határozókulcsokat kisebb módosításokkal felhasználták. Emellett kiegészítették az újabb rendszertani, nevezéktani eredményekkel és gazdagabb – a fajokhoz kapcsolt – információkkal (pontosabb elterjedési adatok, ökológiai, cönológiai tájékoztatás). A könyvben előforduló sok sajtóhiba, elírás, kimaradt sor stb. ellenére több mint 20 évig szolgálta a felsőfokú oktatást. Mivel időközben a Soó–Jávorka: „A magyar növényvilág kézikönyve” is elfogyott, a szakemberek, tanárok, egyetemi oktatók, kutatók, hallgatók, tanulók egyetlen hozzáférhető edényes flórahatározója lett. Az utóbbi évtizedben hiánycikké vált.

Évek óta időszerű egy új kiadás elkészítése, nemcsak a hiánya, hanem az újabb szakmai eredmények miatt is. Az elmúlt 23 esztendőben lényeges változások következtek be a taxonok megítélésében s nevezéktanában. Fajok tűntek el, újak léptek be a flórába és rengeteg új elterjedési adat került közlésre. Elkészült és megjelent az elmúlt évtizedek növényrendszertani, flóra- és vegetációkutatás eredményeinek hatalmas szintézise, az azóta elhunyt Soó Rezső életműve: „A magyar flóra és vegetáció rendszertani-növényföldrajzi kézikönyve” I-VI. kötet, amelyben egyéni és egységes szemléletben szerepelnek a növényföldrajzi, cönológia és rendszertan eddigi hazai eredményei, helyenként új fajkulcsokkal, de általában mindig a fajon belüli taxonok kulcsaival. E szintézis megkönnyítette számomra az új edényes határozó megírását, amelyre a hivatalos megbízást 1989-ben kaptam.

Simon Tibor

Nemzeti Tankönyvkiadó, 2004.

Írta: Simon Tibor

Illusztrálta: Dr. Csapody Vera, Széll Marianne

Lektor: Horánszky András, Hegedüs Ábel, Priszter Szaniszló

 

Kapcsolódó témakör:

Botanika

Tartalom

Előszó

Florisztikai, növényföldrajzi, növénytársulástani és morfológiai alapfogalmak

   Florisztikai alapfogalmak

   A növénytársulások áttekintése és természetességi jellege

   A hazai magassági növényzeti övek

Rövidítések

Alapvető irodalom

A fontosabb alaktani kifejezések magyarázata és ábrázolása

A növényhatározás menete

A hazai törzsek, osztályok, családok, nemzetségek és fajok határozókulcsai

   Általános határozókulcs

Pteridophyta – Harasztok

Az osztályok határozókulcsa

A családok határozókulcsa

Lycopsida – Korpafüvek osztálya

Sphenopsida – Zsurlók osztálya

Pteropsida – Páfrányok osztálya

Spermatophyta – Magvas vagy virágos növények

Gymnospermatophyta – Nyitvatermők

Az osztályok határozókulcsa

Ginkgopsida – Ginkgófélék osztálya

Coniferopsida – Fenyőfélék osztálya

Taxopsida – Tiszafafélék osztálya

Ephedropsida – Csikófarkfélék osztálya

Angiospermatophyta – Zárvatermők

A családok általános határozókulcsa

Speciális kulcsok

Dicotyledonopsida – Kétszikűek osztálya

Monocotyledonopsida – Egyszikűek osztálya

Névmutató

   Latin nevek

   Magyar nevek