Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A magyarországi németek elmúlt 100 éve

Paraméterek

Szerző Eiler Ferenc – Tóth Ágnes
Cím A magyarországi németek elmúlt 100 éve
Alcím Nemzetiségpolitika és helyi közösségek
Kiadó Argumentum Kiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 312 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 446 817 2
Ár:
3.500 Ft
3.150 Ft
Kedvezmény: 10%

A könyv a magyarországi németek történelmének elmúlt 100 évét tárgyalja, mégpedig annak egy eddig kevéssé kutatott aspektusára, a helyi szintre, a hétköznapok világára koncentrálva.

Leírás

A könyv a magyarországi németek történelmének elmúlt 100 évét tárgyalja, mégpedig annak egy eddig kevéssé kutatott aspektusára, a helyi szintre, a hétköznapok világára koncentrálva. A tanulmányok a következő témakörök egy-egy metszetét vizsgálják: miként viszonyultak a különböző kormányzatok, a közigazgatás, valamint a titkosszolgálatok a németek politikai aktivitásához, a magyarországi német szervezetek mobilizációs kísérleteihez, a német fiatalok megszervezésére irányuló törekvéseihez. Hogyan jellemezhetők az egyházak és a német kisebbség kapcsolata, az anyanyelvi oktatás gyakorlati megvalósítása, a kitelepítés és a malenkij robot kérdései, valamint az 1989/1990-et követő újrakezdés? Az elemzések rendre visszatérő megállapítása, hogy az olykor egyértelműen „kisebbségbarátnak” vagy éppen „kisebbségellenesnek” tűnő rendelkezések gyakorlatba való átültetésének alaposabb vizsgálata a szereplők olyan mozgatórugóit is feltárja, amelyek a téma iránt érdeklődő olvasót az első pillanatra talán egyértelműnek tűnő kép árnyalására késztethetik.

Szerkesztette: Eiler Ferenc – Tóth Ágnes

A Társadalomtudományi Kutatóközpont és az Argumentum Kiadó közös kiadása

Tartalom

Előszó

Eiler Ferenc: Magyarország nemzetiségpolitikája (1918–1989)

Marchut Réka: A helyi közigazgatás viszonya a német kisebbségi törekvésekhez (1920–1940)

Grósz András: Keresztutakon. Adalékok a katolikus egyház és a magyarországi németség két világháború közötti kapcsolatához

Somlai Péter Ferenc: Az anyanyelvi oktatás kérdése. Tendenciák és nézőpontok a főváros környéki német településeken (1919–1945)

Spannenberger Norbert: A magyarországi németek politikai mobilizációja (1920–1945)

Vitári Zsolt: Generációs szocializáció és/vagy etnikai mobilizáció. Magyarországi német fiatalok a Volksbundban és a Német Ifjúság előkészítése

Márkus Beáta: A „német származás” értelmezései a magyarországi németek „malenkij robot”-ra hurcolásának helyi végrehajtása során (1944–1945)

Bednárik János: Tempora mutantur… A svábok kitelepítése és a katolikus alsópapság – Buda környéki példák

Tóth Ágnes: Emberek – sorsok – hivatalok – eljárási módok. A magyarországi németek családegyesítésének és/vagy visszahonosításának lehetőségei (1948–1953)

Slachta Krisztina: A magyarországi és a kitelepített németek kapcsolatai és állambiztonsági ellenőrzésük az 1960-as években

Dobos Balázs: Német nemzetiségi önkormányzatiság Magyarországon (1994–2014)

Rezümék

Zusammenfassung

Szerzők