Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Másik szeme

Paraméterek

Szerző Kovács András
Cím A Másik szeme
Alcím Zsidók és antiszemiták a háború utáni Magyarországon
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 318 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 693 101 8
Ár:
3.450 Ft
3.105 Ft
Kedvezmény: 10%

A kötet hátterében az a megfigyelés áll, hogy Magyarországon a zsidókat és nem zsidókat valamiféle láthatatlan határvonal választja el, egymással való kommunikációjuk során egyik vagy másik oldaláról tekintenek egymásra.

Leírás

Még a Kádár-rendszerben kezdődtek meg azok a társadalom-lélektani, csoportszociológiai kutatások, amelyeknek eredményeit a szerző a jelen tanulmánygyűjteményben bocsátja egy kötetben az olvasók elé. A kötet hátterében az a megfigyelés áll, hogy Magyarországon a zsidókat és nem zsidókat valamiféle láthatatlan határvonal választja el, egymással való kommunikációjuk során egyik vagy másik oldaláról tekintenek egymásra. De vajon milyen identitásminták jelölik azt, ki tekinthető egyáltalán zsidónak? Milyen csoportközi interakciókba körvonalazódik ez az identitás, és mennyiben formálja a nem-zsidó társadalom tekintete? Hogyan befolyásolta a holokauszt, illetve az 1945 utáni helyzet a zsidóság önmeghatározását, asszimilációs törekvéseit, illetve a zsidóság társadalmi megítélését? Hogyan változtatta meg ezt a helyzetet a fordulat éve? Milyen új identitásstratégiák jelentek, jelennek, jelenhetnek meg a zsidóság körében a rendszerváltást követően? Van-e esélye egy új antiszemitizmus kialakulásának a rendszerváltás után formálódó magyarországi elit körében?
Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ a szerző kérdőíves vizsgálatokra épülő alapos eszmefuttatásaiban. Az eredeti megjelenési adatokkal kiegészített kötet szociológusokon túl az elmúlt évtizedek magyar társadalomtörténete, a magyarországi zsidóság és antiszemitizmus kérdései iránt érdeklődő nagyközönség figyelmére is számíthat.