Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A megértés édes öröme

Paraméterek

Sorozat Kultúrák keresztútján
Szerző Vargyas Gábor
Cím A megértés édes öröme
Alcím Terepmunka, politika, etika a Közép-vietnami Felföldön
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 440 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 414 885 2
Eredeti ár:
4.990 Ft
4.491 Ft
Online kedvezmény: 10%

A szerző érdeklődésének fókuszában egy délkelet-ázsiai hegyi törzs, a vietnámi brúk állnak. Az írások három téma köré csoportosulnak. Egy részükben etnohistóriai/történeti etnográfiai témákat tárgyal, a brúk és az őket körülvevő geopolitikai térség történelmét, az államalkotó népek és a perifériájukon élő törzsi kultúrák kapcsolatát, a brúk identitásának, történelmi emlékezetének kérdéseit, és  a globalizált világba való beilleszkedésének problémáit vizsgálja.

Leírás

Jelen kötet a szerző elmúlt másfél évtizedben publikált írásaiból ad válogatást. Érdeklődése fókuszában immár évtizedek óta egy délkelet-ázsiai hegyi törzs, a vietnámi brúk állnak, akik között két évet meghaladó néprajzi/kulturális antropológiai terepmunkát végzett 1985–1989 között és 2007-ben. Az írások három téma köré csoportosulnak. Egy részükben etnohistóriai/történeti etnográfiai témákat tárgyal, a brúk és az őket körülvevő geopolitikai térség történelmének különböző kérdéseit, az államalkotó népek és a perifériájukon élő törzsi kultúrák kapcsolatát, a brúk identitásának, történelmi emlékezetének kérdéseit. Egy másik kérdéskör a terepmunkához kapcsolódó elméleti és gyakorlati problémák: a kutatás politikai kontextusa, az ebből fakadó etikai követelmények, a szerző személyes dilemmái. Speciális helyzetéből következően – kelet-európai „kommunista” országból származó antropológusként egy „kommunista” délkelet-ázsiai országban, Vietnámban végzett terepmunkát – elsősorban azokra a kérdésekre koncentrál, amelyek a jelzett politikai körülményekből adódtak, sajátosan rá vonatkoznak, s amelyek révén új szempontokkal tud hozzájárulni a nemzetközi antropológia kérdésfelvetéseihez. Végezetül 2007-ben, áttelepített brúk között végzett utolsó terepmunkájából következik, hogy míg korábbi írásaiban a brúk hagyományos kultúrájára koncentrált, jelen művében – az elmúlt időszak drámai társadalompolitikai változásaira való tekintettel – a brúk egy immár globalizált világba való beilleszkedésének problémáit vizsgálja. A kötet írásait a közös földrajzi-kulturális kereteken túl a közös látásmód: saját helyzetére és a nemzetközi szakirodalom kérdésfelvetéseire való reflektálás igénye is összeköti.
VARGYAS GÁBOR (1952) néprajzkutató, kulturális antropológus, az Eötvös Loránd Kutató Hálózat (volt MTA) BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos tanácsadója, a Pécsi Tudományegyetem Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszékének egyetemi tanára, a Doktori Program vezetője. Érdeklődése közép-pontjában Délkelet-Ázsia és Óceánia törzsi kultúrái és vallásai állnak. Fő művei: A la recherche des Brou perdus (2000) és Dacolva az elkerülhetetlennel (2008).

 

L’Harmattan Kiadó, 2022.

Kultúrák keresztútján–sorozat

Írta: Vargyas Gábor

 

Tartalom

Előszó

Köszönetnyilvánítás

A BRÚK AZ IDŐBEN ÉS A TÉRBEN

„FENT” ÉS „LENT”: A BRÚK ÉS „ZOMIA”

I. rész: Őslakók-e a brúk „Zomiában”

II. rész: Visszahúzódás az állam elől vagy „modernitás iránti vágy”? Reflexió Scott és Salemink írásaira

RÉGI-ÚJ IDEOLÓGIÁK, ÚJ KONTEXTUSOK. EGY HEGYI TÖRZS, A BRÚK, A VIETNÁMI HÁBORÚBAN

KÉT VÁLASZTÁS VIETNÁMBAN. TÖRTÉNELEM ALULNÉZETBEN

AZ ÚR SZAVA LEMEZJÁTSZÓRÓL. HITTÉRÍTÉS ÉS LOKÁLIS REFLEXIÓK

TEREPMUNKA ÉS TÖRTÉNELMI EMLÉKEZET POLITIKAI REZSIMEK HATÁRÁN

TEREPMUNKA, POLITIKA, ETIKA

ÉS A MEGAFON MEGSZÓLAL... NEM MENEKÜLHETSZ! SZEMÉLYES JEGYZETEK TEREPMUNKÁMRÓL (2007)

A „TIGRISBŐRÖS ETNOGRÁFUS”

PHOTOSHOPOLT ŐSÖK

ÁTTELEPÍTETT ŐSÖK. VALLÁSOS VÁLTOZÁSOK A KÖZÉP-VIETNÁMI BRÚKNÁL. EGY KUTATÁS TANULSÁGAI

KÁVÉSKERT ÉS RIZSLÉLEK-VIRÁG. VALLÁSI SZÍNLELÉS ÉS/VAGY SZIMBOLIKUS EMLÉKEZÉS A DÁK LÁK TARTOMÁNYBELI BRÚK KÖZÖTT

A MANGÓ ÉS A MEGÉRTÉS ÉDES ÖRÖMEI

KÖNYV ÉS FÉNYKÉPKIÁLLÍTÁS A BRÚKRÓL – VIETNÁMBAN

A kötet tanulmányainak eredeti megjelenési helye

Képmelléklet