Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A méhészmester könyve

Paraméterek

Szerző Ruff János
Cím A méhészmester könyve
Kiadó Szaktudás Kiadó
Kiadás éve 2007
Terjedelem 164 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9736 40 5
Eredeti ár:
2.900 Ft
2.755 Ft
Online kedvezmény: 5%

A kötet a méhekkel és a méhészkedéssel kapcsolatos teljes ismeretanyagot összefoglalja. Áttekinti a mézelő méh élettanát, a méhcsalád mint életközösség felépítését, tevékenységeit és képességeit, valamint a méhészeti termékek előállítását és a hozzájuk kapcsolódó munkákat.

Leírás

A kötet a méhekkel és a méhészkedéssel kapcsolatos teljes ismeretanyagot összefoglalja. Áttekinti a mézelő méh élettanát, a méhcsalád mint életközösség felépítését, tevékenységeit és képességeit, valamint a méhészeti termékek előállítását és a hozzájuk kapcsolódó munkákat. Fontos és napjainkban egyre aktuálisabb fejezete a műnek a méhbetegségek és méhkártevők felsorolása.

 

Szaktudás Kiadó, 2007.

Mestergazda Könyvek-sorozat

Írta: Ruff János

Lektor: Dr. Ludányi István

 

Kapcsolódó témakör:

Méhészet

Tartalom

1. A mézelő méh az élővilágban

2. A mézelő méh bonc- és élettanának rövid összefoglalása

2.1. A fej

2.1.1. A méhálca feje

2.1.2. A kifejlett méh feje és a fejen található szervek

2.1.2.1. A szemek

2.1.2.2. A csápok

2.1.2.3. A szájszervek

2.1.2.3.1. A szívó-nyaló szájszerv

2.1.2.3.2. A rágók

2.2. A tor

2.2.1. A szárnyak

2.2.2. A lábak

2.3. A potroh

2.4. A méhek mirigyei

2.4.1. A fej mirigyei

2.4.1.1. A garatmirigy

2.4.1.2. A nyálmirigyek

2.4.2. A potroh mirigyei

2.4.2.1. A viaszmirigyek

2.4.2.2. Az illatmirigy

2.4.2.3. A méregmirigy és a fullánk

2.4.2.4. A rektális mirigyek

2.5. A méh szervrendszerei

2.5.1. Az emésztőrendszer

2.5.2. A keringési rendszer

2.5.3. A méh idegrendszere

2.5.4. A méh légzési rendszere

2.6. A méhek ivarszervei

2.5.1. A női ivarszervek

2.5.2. A hím ivarszervek

3. A méhcsalád, mint életközösség

3.1. Az anya

3.2. A munkásméhek

3.3. A herék

4. A méhcsalád tevékenységei és képességei

4.1. A lépek építése

4.2. A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása

4.3. A nektár és virágporforrások felderítése és jelzése

4.4. A nektár gyűjtése és mézzé alakítása

4.5. A virágpor gyűjtése, tárolása

4.6. Vízgyűjtés

4.7. Propoliszgyűjtés

5. A gyűjtéssel kapcsolatos egyéb fogalmak

5.1. Virághűség

5.2. Röpkörzet

5.3. Eltájolás

6. A méhek tanulási képességei

7. A méhcsalád, mint életközösség szaporodása

8. Az anyával kapcsolatos jelenségek és fogalmak

8.1. Nászrepülés és párzás

8.2. Anyátlanság és álanyásság

8.3. Herepetézés

9. A méhcsalád, mint életközösség télen

10. A méhészeti termékek előállítása és a hozzájuk kapcsolódó munkák

10.1. Betelelés, átteleltetés és téli (műhely) munkák

10.1.1. Betelelés

10.1.2. Átteleltetés

10.1.3. Téli munkák

10.2. Kitavaszodás, fölkészülés a főhordásra

10.2.1. Tisztuló kirepülés

10.2.2. Tavaszi vizsgálatok

10.2.3. Építtetés

10.2.4. Rajzás, rajbefogás, betelepítés

10.3. Mézeltetés

10.3.1. Kétanyás mézeltetés

10.3.2. Fészekmézkamrás mézeltetés

10.3.3. Mézeltetés rakodókaptárban

10.3.3.1. Mézeltetés lefejlesztéssel

10.3.3.2. Mézeltetés átfüggesztéssel

10.3.3.3. Mézeltetés fészekkettőzéssel

10.3.3.4. Mézeltetés fejeléssel

10.4. A méz elszedése

10.4.1. Mézelszedés lesepréssel

10.4.2. Mézelszedés lefúvással

10.4.3. Mézelszedés vegyszeres leűzéssel

10.4.4. Mézelszedés szöktetéssel

10.5 A méz kinyerése a lépekből

10.5.1. Fedelezés

10.5.2. A méz pergetése

10.5.2.1. A pergetők típusai

10.5.3. A pergetés művelete

10.5.4. A méz szűrése

10.5.5. A pergetett lépek visszaadása

10.5.6. A méz tárolása, kezelése

10.6. Virágportermelés

10.6.1. A virágpor gyűjtésének eszközei, használatuk

10.6.2. A virágpor szárítása és annak eszközei

10.6.3. A szárított virágpor tisztítása és annak eszközei

10.6.4. A szárított virágpor tárolása, gondozása, szállítása

10.6.5. A nyers virágpor mélyhűtése

10.7. A viasztermelés és eszközei

10.7.1. Viaszolvasztás préseléssel

10.7.2. Viaszolvasztás centrifugálással

10.7.3. A viasz összefőzése, tisztítása, tárolása

10.8. A viasz méhészeti célú fölhasználása, azaz a műlépkészítés

10.8.1. Műlép készítése öntvehengerléssel

10.8.2. Műlép készítése hideghengerléssel

10.9. A méhek szaporítása

10.9.1. Seprett raj készítése

10.9.2. Osztott raj készítése

10.9.3. Fészkes böngészett raj készítése

10.9.4. Méhcsaládok rajállapotba helyezése

10.10. Méhanyanevelés

10.10.1. Tenyészcsalád, illetve tenyészanyag kiválasztása

10.10.2. A dajkacsalád kialakítása, előkészítésre

10.10.2.1. Anyátlan dajka készítése

10.10.2.2. Gyorsdajka készítése

10.10.2.3. Anyás dajka készítése

10.10.3. A tenyészanyag előkészítése a neveléshez

10.10.3.1. Lépszalag, osztott sejt készítése

10.10.3.2. Anyanevelés álcaáthelyezéssel

10.10.4. A fedett bölcsők keltetése

10.10.5. A pároztatás

10.10.5.1. A kispároztatók betelepítése

10.10.5.2. A tartalékcsaládos pároztatók betelepítése

10.10.6. Az új méhanyák felhasználása

10.10.7. A méhanyák jelölése

10.11. Lépesméztermelés

10.11.1. A táblás lépesméz termelése

10.11.2. Az üveges lépesméz termelése

10.11.3. A dobozos lépesméz termelése

10.11.4. A keretkés lépesméz termelése

10.12. Méhméregtermelés

10.13. Pempőtermelés

11. A méhek etetése

11.1. Az etetés anyagai

11.2. A szirupkészítés eszközei

11.3. A szirup kijuttatása a méhekhez

11.4. Az etetők különböző formái

12. A legfontosabb méhbetegségek és méhkártevők

13. A méhlegelő és a vándorlás

13.1. A méhlegelő fogalma és a hazai méhlegelő legfontosabb növényei

13.2. A vándorlás fogalma, jelentősége, szabályai