Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A mozdulatművészet Magyarországon

Paraméterek

Sorozat Theatron Könyvek
Szerző Lenkei Júlia
Cím A mozdulatművészet Magyarországon
Alcím Vázlatos történet
Kiadó Pannon Egyetemi Kiadó
Kiadás éve 2004
Terjedelem 100 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9495 51 4
Eredeti ár:
1.155 Ft

Lenkei Júlia könyve elsőként foglalja össze a magyar mozgásművészet hőskorának, a klasszikus magyar avantgárd korszakában induló mozdulatművészeti iskoláknak a történetét, valamint függelékben közli az egyik legendás mozdulatművész, táncpedagógus, Hirschberg Erzsébet még kiadatlan önéletrajzi írását.

Leírás

A Veszprémi Egyetemi Kiadó azzal a szándékkal indította el öt évvel ezelőtt Theatron Könyvek sorozatát, hogy az egyetemi és a színházi szakma olvasóinak egyaránt hozzáférhetővé tegye a magyar színháztudomány legfrissebb kutatási eredményeit. A könyvek sikere arra bátorított minket, hogy elindítsuk a Theatron Füzetek sorozatát. A Theatron Füzetekben olyan szövegek publikálását tervezzük, melyek vagy forrásértékkel bíró, még kiadatlan dokumentumokat tartalmaznak, vagy tematikájukban, értékrendszerükben feldolgozatlan színháztörténeti korszakot illetve színházi elméleti, gyakorlati problémát mutatnak be.
Lenkei Júlia könyve a fenti kettős választási szempontnak egyaránt megfelel: elsőként foglalja össze a magyar mozgásművészet hőskorának, a klasszikus magyar avantgárd korszakában induló mozdulatművészeti iskoláknak a történetét, valamint függelékben közli az egyik legendás mozdulatművész, táncpedagógus, Hirschberg Erzsébet még kiadatlan önéletrajzi írását. A könyv így kettős történeti sémát kínál: egyrészt olvashatjuk a mozgásművészet egyik legnagyobb tudású hazai történészének értelmezését az 1920-tól 1949-ig tartó korszak tánctörténeti problémáiról, másrészt mindezt szinte azonnal, a mindent meg- és átélt művész memoár-nézőpontjából is újraértelmezhetjük.
A Theatron Füzetek első kiadványának dokumentumértéke nemcsak a függelék nóvumában, hanem Lenkei Júlia tanulmányának aprólékos jegyzetapparátusában is megjelenik. A szerző, követve a Magvető és a T-Twins Kiadónál 1993-ban megjelent Mozdulatművészet című szöveggyűjteményének gyakorlatát, részletesen bemutatja a táncművészet forrásait, és gazdagon idéz – éppen a tánc interdiszciplináris karakterére hivatkozva – a színház és az irodalom, a zene és a képzőművészet dokumentációs anyagaiból is. Pontosan rajzolódik így ki a táncművészet kapcsán (néha ürügyén) a húszas évektől napjainkig megfogalmazódó esztétikai-politikai viták rendre ismétlődő vonulata.
A kötet két része, a tanulmány és az önéletírás nem egymás pandanjai – együtt, egymás után, de egymástól függetlenül is olvasási és gondolkodási lehetőséget kínálnak számos fontos kérdésről: Hol a határ az amatőr és a hivatalos művészet között? Milyen kultúrpolitikai döntések befolyásolják az elfogadás vagy az elutasítás meneteit? Hogyan hagyományozódik az avantgárd értékrend és műalkotási norma a második nyilvánosságba kényszerített alkotók sorában?
 
 

Tartalom

Elöljáróban
Előszó
Történet I. Előzmények
Kulcsszavak I. Mozdulatművészet – mozgásművészet
Történet II. Indulás
Elmélet I. A mozdulatok hatalma
Történet III. Szerveződés
Tanárképzés I. Felépülés
Történet IV. Fénykor
Produkciók I. Bemutatkozás
Kulcsszavak II. Művészet – testedzés
Kulcsszavak III. Laikus – hivatásos
Kulcsszavak IV. Kórus – szóló
Produkciók II. Kíséret I.
Produkciók III. Kíséret II.
Produkciók IV. Kíséret III. és kitérő a filmre
Produkciók V. Műfajok I.
Produkciók VI. Műfajok II.
Produkciók VII. Egzotikum és lélek
Produkciók VIII. Munka - gép – nagyváros
Produkciók IX. Nemzeti jelleg
Kulcsszavak V. Jobboldal - baloldal
Történet V. Újraindulás
Elmélet II. A hatalom mozdulatai
Tanárképzés II. Leépülés
Történet VI. Epilógus
Függelék
Hirschberg Erzsébet: A tánc szerepe életemben